Коронавирусът намалява нивото на тестостерона

Ти и Тя

Турски учени прибавиха и коронавируса към потенциалните убийци на либидото. Екипът от Мерсинския университет е изследвал 232-ма мъже, които са се заразили с Ковид-19. Те са били разделени на три групи в зависимост от тежестта на болестта им.

При 51% от тези, които е трябвало да се лекуват в болница, е открит хипогонадизъм – състояние, при което тялото не произвежда достатъчно тестостерон. Нивото му е било средно с 30 на сто по-малко, а в някои случаи е достигало до нездравословни норми.

Учените смятат, че това е свързано с коронавируса, още повече че по време на изследването си те са успели да установят, че колкото по-тежко е състоянието на пациентите, толкова по-ниско е средното ниво на тестостерон в кръвта им. И дори 65% от заразените, които не са имали характерните за болестта симптоми, също са се оплаквали от намалено либидо.

Според професор Селахитин Чаян, който е ръководил проучването, резултатите от него могат да са добра отправна точка за разработване на метод за лечение на коронавирус с тестостерон, тъй като този хормон е свързан не само със сексуалната функция, но и с имунитета и когато количеството му намалява, се увеличава рискът от респираторни инфекции. Затова той съветва да се правят и хормонални изследвания на заразените с Ковид-19.

При мъже с ниски нива на полови хормони лечението с тестостерон може да подобри шансовете за пълно възстановяване, обяснява професор Чаян. Още повече че германски учени от Медицинския център Хамбург-Епендорф по-рано установиха, че при представителите на силния пол с ниско количество на тестостерон съществува по-голям риск от смърт.

Мъжката зона