Кой е най-опасният алкохол?

Любопитно

Учени от университета Брайтън във Великобритания съобщиха, кои алкохолни напитки водят най-бързо до опиянение и предизвикват най-силен махмурлук. Ефектът след употребата на алкохол всъщност зависи от съдържащия се в него етанол, като делът му се колебае между 5 и 40%.

Според учените най-лесно може да се напиете от шери (херес) или портвайн. Тези две напитки се усвояват бързо и имат сравнително високо съдържание на алкохол – около 20 %.

Силно опиянение може да предизвика уискито и другите силни напитки. Но заради високия си градус те се абсорбират бавно в кръвоносната система, тъй като потискат работата на стомашните клетки.

Пенливите вина също водят до бързо опиянение – газирането засилва усвояването. Ето защо още в първите минути може да почувствате действието на алкохола.

Много хора редуват алкохола с вода, тъй като според тях това ще запази ума им трезв и ще избегнат махмурлука. Това не бива да се прави, ако става въпрос за 40-градусови напитки. Подобна практика понижава два пъти процента на поетия етанол, което води до по-бързо опиянение. По същата причина не трябва да се смесват слаб със силен алкохол.

Мъжката зона