Храните с висока степен на обработка ускоряват стареенето на клетките, установи изследователски екип от испанския университет в Навара. Това съобщава „La Vanguardia“.
Тестените изделия и фаст фууд, газираните напитки, различните видове десертчета, полуфабрикатите и дълготрайните месни продукти се считат за ултраобработени. Такива храни са с високо съдържание на консерванти и оцветители, захар, мазнини и сол, но са бедни на витамини и фибри.
Както е отбелязано в изследването, употребата им намалява окончанията на хромозомите – теломерите. Те могат да намалеят с възрастта поради естествените процеси в организма, но продуктите с висока степен на преработка ускоряват този процес.
Научната група е провела експеримент, включващ 886 души на възраст от 57 до 91 години. Изследователите анализирали връзката между храненето на доброволците и наличието на теломери.
Според резултатите от изследването хората, които консумират повече от три ултраобработени храни на ден, имат два пъти повече шансове за съкращаване на теломерите.