Кои са най-продаваните автомобили на всички времена?

Лайфстайл

Британското сп. Autocar състави класация на най-масовите автомобили в историята.

Рейтингът отчита различни статистики за продажбите и страда от някои неточности, но въпреки това отразява относително точно популярността на моделите.

В списъка са включени над 60 коли, но най-интересна е челната десетка.

10. Oldsmobile Cutlass (1961-1999), 11.9 милиона

Oldsmobile вече не съществува, но името на някога славната марка се свързва с едни от най-напредничавите нововъведения в американското автомобилостроене. В нейните коли за пръв път се появява разпределителната капачка на запалването и хромираните детайли. В актива на Oldsmobile са също полуавтоматичната трансмисия (1937 г.) и усъвършенстваната му версия – пълноценният автоматик Hydra-Matic (1940 г.).

След Втората световна война технологичното развитие на компанията продължава с изключително успешния V8 Rocket с висока степен на сгъстяване и мощност 135 к. с., представен през 1949 г. Благодарение на него Oldsmobile триумфира в NASCAR, което изстрелва продажбите в небето.

9. BMW 3er (1975-досега), 13.3 милиона

Баварската „тройка“ става еталон за спортен седан още с първото си поколение. Моделът традиционно се подрежда сред лидерите по продажби в своя клас. През октомври миналата година дебютира седмото поколение на 3er.

8. Hyundai Elantra, (1990-досега), 13.4 милиона

Ако става дума за най-продаваните коли в историята, надали някой би се сетил точно за Elantra. Корейският модел обаче печели почитатели с разумното съотношение между цена и качества вече близо три десетилетия.

Пълния списък с 10-те най-продавани автомобила на всички времена вижте в електронното списание © 10-те най.

Мъжката зона