Кои са най-нелепите причини за пътни произшествия?

Man’s World

Слънцето, животни и унасянето – това са трите най-нелепи причини за смъртоносни аварии по пътищата. Слънчевата светлина може да заслепи шофьора в точно такъв неудачен момент, че безобидната, на пръв поглед, пътна ситуация да стане смъртоносно опасна.

Друга много разпространена тъпа причина за страшни ПТП-та са животните, а именно опитът да бъдат заобиколени онези, които са изскочил на пътя пред автомобила.

„Хуманизмът или нежеланието да се повреди бронята и боята тласкат шофьора да влезе в насрещното и рязко завиване“, обяснява авторът на изследването.

Другите представители на биологичното царство – насекомите, също могат да провокират смъртоносни аварии. Те влизат в салона на автомобила, шофьорът започва да маха с ръце и престава да обръща внимание на случващото се пред него на пътя.

Впрочем, често вниманието на водачите е отвличано и от онези, които са се настанили в салона на колата още преди нейното потегляне – деца или домашни животни. Това също може да доведе до сериозно ПТП.

И накрая, понякога шофьорът буквално се унася зад волана – пътят е хубав и прав, пейзажът е еднообразен, круиз контрола работи.

„Шофьорът за миг престава да реагира на случващото се около него. При скорост над 100 километра в час това е достатъчно, за да се спретне една внушителна катастрофа с много участници“, твърди изследването.

Мъжката зона
Добави коментар