Кои са най-големите майстори на лъжата?

Лайфстайл

Мъжете два пъти по-често от жените се считат за майстори на лъжата и че тя минава пред останалите, установи проучване, публикувано във в. „Метро“.

Изследването било проведено от екипа на д-р Бриана Вериджин от университета в Портсмут. Доказаните лъжци предпочитали да лъжат очи в очи, отколкото чрез други средства за общуване.

Д-р Вериджин изтъква, че противно на разпространеното мнение, на хората не им се налага да лъжат по няколко пъти на ден. Но съществува малка група плодовити лъжци, отговорни за разпространението на повечето неистини. Те обикновено много добре боравят с думите и са много убедителни. Според проучването на специалистите около 40 процента от всички лъжи се разпространяват от една доста малка група лъжци.

От направения анализ ставало видно, че най-успешните лъжи много се доближавали до истината. В изследванията на екипа взели участие 194 души, поравно разделени между двата пола.

Средната им възраст била 39 години. Те трябвало да отговорят на въпроси като „колко добри сте в лъжите?“ и „колко лъжи казвате в продължение на 24 часа“. Участниците трябвало да посочат какъв тип били лъжите им и пред кого ги изричали. Оказало се, че хората по-трудно разпознават лъжите, отколкото са си мислили. Шансът им да разкрият някоя неистина бил 50 на 50.

Мъжката зона