Кога Русия ще се изключи от интернет?

Ти и Тя

Русия планира за кратко да се изключи от интернет като част от подготовка за бъдеща кибервойна, предаде BBC. Тестът означава, че данните, преминаващи между руски граждани и организации в рамките на страната се запазва, но не и на международно ниво. Тестът предстои преди 1 април, но точна дата не е известна.

Закон за техническите промени, необходими за независимо опериране, бе внесен в руския парламент миналата година. Проектозаконът, наречен „Национална програма за дигитална икономика“, изисква от интернет доставичиците да осигурят връзка в случай на атака на чужди сили с цел изолиране на страната онлайн.

НАТО и съюзниците ѝ са заплашвали Русия заради кибератаки и друга онлайн намеса, за която често е обвинявана Москва. Мерките, заложени в закона, включват създаване на собствена руска система за имена на домейните, така че работата на интернет да продължи при липса на връзка с базирани в чужбина сървъри.

Руски медии отбелязват, че фактически се създава нова дублираща техническа система, както и руската спътникова система ГЛОНАСС е аналог на американската GPS. Очаква се много от положенията в съответния законопроект да бъдат коригирани на второ четене.

Мъжката зона