Кога е най-добре да сменим зимните гуми с летни?

Лайфстайл

Преобуването на автомобил всяка година е една от най-важните процедури, които правят шофьори. Ето защо около този въпрос има много слухове и спекулации, които се подсилват от предположенията и откровените грешки на новодошлите.

Нека да поговорим кога е най-добре да сменим зимните гуми с летни и защо е толкова важно да го направим.

1. Защо не караме със зимни гуми през лятото?

Зимните и летните гуми са създадени да работят в съвсем различни условия. Така зимната версия трябва да поддържа еластичност при ниски температури. Двата вида гуми се различават по състав, по-специално съдържанието на каучук. Освен това те се отличават по рисунката на протектора.

Зимните гуми страдат повече от слънцето и се износват по-бързо в топлината. Освен това на суха настилка, те започват да „плуват“, влошавайки управлението на автомобила.

2. Защо не използваме всесезонни гуми?

Битува популярен мит, че всички сезонни гуми са съветско чудотворно изобретение, което се появи поради желанието да се спести от всичко, което е възможно. Всъщност не е така.

Този вид гуми са подходящи само за онези страни, където времето не се променя през цялата година. За България те не са подходящи – през лятото у нас често е горещо, а през зимата е студено, макар не толкова много като в скандинавските страни или в Сибир.

3. Колко дълго може да се използват гумите?

Ако гумите се използват само през съответния сезон, дори под въздействието на екстремни натоварвания, те ще бъдат годни за каране от 3 до 5 години без забележими загуби на експлоатационни качества.

Силно не се препоръчва да се използват гуми, дори от водещи марки, по-дълго от този период. Най-добре е обаче да следите внимателно състоянието на гумите, да търсите по тях признаци на стареене и дефекти. Не забравяйте, че ако гумата вече е ремонтирана, то срокът ѝ на използване се съкращава много по-бързо.

4. Как да изберем правилните гуми?

Не експериментирайте с размера на гумите и колелата. Използвайте само размера, препоръчан от производителя. Не трябва да инсталирате гуми на определена ос, която не е предназначена за тях.

Винаги трябва да се ръководите от препоръките на производителя на автомобила, когато му търсите „обувки“. И най-важното, гумите не са нещо, от което трябва да се пести.

5. Кога да преминем към летните гуми?

Очевидно е, че можете да преминете на летни гуми веднага щом свършат минусовите температури. Много шофьори отиват да сменят гумите още в края на февруари или началото на март. Но не бива да бързате прекалено много. Не забравяйте, че свойствата на летните гуми се губят бързо при температура още от +5 градуса по Целзий.

Също така в началото на пролетта никой не е имунизиран от неочаквани студове и дори снеговалеж. Затова следвайте термометъра и прогнозите. Ако не се очакват аномалии във времето и не се очаква живакът на термометъра да падне пада под +10, можете да мислите за смяна на гумите.

Мъжката зона