Класни атлети пристигат за Wizz Air София маратон

Ти и Тя

Изключително класни атлети ще участват в тазгодишното издание на Wizz Air София маратон.

В условията на пандемия българската столица е една от малкото, които успяха да запазят това емблематично за града събитие, което тази есен се радва на огромен интерес от елитни бегачи.

„Софийският маратон е едно от емблематичните спортни събития за града ни и заради това Столична община прави всичко възможно той да се състои в сложната здравна обстановка тази година. Това е причината тази година да няма масов старт на кратката дистанция, а само на състезателните 10 км, 21 км и класическите 42.195 км“, заяви Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

На 11 октомври участие ще вземат близо 2400 състезатели от трите дисциплини. От миналата година маратонът е с ново, по-удобно за участниците трасе, а маршрутът преминава през знакови за града ни места и сгради.

Стартът и финалът отново са на площад „Александър Батенберг“. Промени в движението заради маратона ще има и затова от Столичната община апелират софиянци за разбиране и толерантност.

От 20.00 часа на 10 октомври се забранява влизането на превозни средства между улица „Г. С.Раковски“ и площад „Александър Батенберг“. От 8.00 на 11 октомври до 19.00 ще бъде забранено влизането на превозни средства по цялото трасе па маратона. Информация за промените в движението може да се открие и на сайта на СО.

„Държавните шампиони в полумаратона ще се определя по време на софийския маратон следващата неделя. Това прави събитието още по-престижно. В първенството ще стартират изтъкнатите български бегачи Маринела Нинова, Петко Стефанов и др.“, каза Диян Драшков, спортен директор на БФ лека атлетика.

Тази година в Wizz Air София маратон се очакват много силни резултати. Основание за това дават заявките от елитни атлети. Десетки маратони по света бяха отменени заради здравните мерки и сега желаещите да стартират в София класни маратонци са много.

„Наложи се да редуцираме заявките, но със сигурност сега в София ще видим състезатели с впечатляващи резултати. При жените се открояват атлетки от Япония, Кения и Украйна с лични рекорди 2.27-2.30 ч., а при мъжете имаме кениец – Дънкан Коеч – с върхово постижение 2.04 часа. Досега имаме записани над 300 чужденци, заявките са още отворени. Можете да се запишете и в рейсофиса, който ще заработи от следващия четвъртък в Княжеската градина до Орлов мост, но много по-удобно е да направите това онлайн“, обяви Даниел Дуков, спортен директор на софийския маратон.

Общият награден фонд е близо 80 000 лв., с много бонуси и премии, а националната телевизия ще излъчи маратона директно по БНТ3. Тази година паметният медал за участие ще бъде със стилизирано изображение на сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Мъжката зона