Класираха най-надеждните съвременни автомобили

Лайфстайл

Авторитетното издание на Consumer Reports публикува резултатите от поредното проучване за надеждността на новите автомобили от различни производители. В списъка с 29-те най-сигурни марки доминират японски компании, а класацията на американските фирми се влошава.

В проучването са участвали около половин милион респонденти, които са притежавали повече от триста модели автомобили, произведени през периода от 2000 до 2018 г.

Изданието отбелязва влошаването на позициите на „домашните“ производители. Сhrysler се е смъкнал със 7 места – до 24-то. А шумно рекламираната Тесла е трета позиция отзад напред заради проблеми с въздушното окачване в Model S и с вратите тип „крилата на сокола“ при кросоувъра Model X.

Топ 5 на най-надеждните производители, по мнението на участниците в проучването, проведено от изданието, оглавява марката Lexus (а абсолютният лидер в класацията е Lexus GS). Toyota е на второ място. Освен тях в петорката на лидерите са Mazda, Subaru и Kia.

Третото място Mazda тази година бе обявено за най-сериозният пробив, тъй като преди това компанията заемаше едва дванадесетата позиция. Според публикацията, това се дължи на многобройните положителни отзиви на собствениците на големия кросоувър CX-9, както и на роудстъра MX-5, който е признат за най-добрия модел на марката.

Audi е посочена за най-добрата европейска марка по отношение на надеждността, но се нарежда едва на седмо място зад Infiniti в общата класация. В първата десетка са и BMW, Mini и Hyundai.

Така превъзходството на азиатските марки е очевидно – по-специално, Lexus и Toyota, които лидерат в рейтинга на изданието за шеста поредна година.

Мъжката зона