Къде в Европа зимните гуми са задължителни?

След 15 ноември шофьорите в България трябва да са оборудвали колата си гуми с грайфер най-малко 4 мм без значение дали са зимни или летни, припомня в-к „Монитор“.

Задължение да се използват зимни гуми през студения период на годината има в някои от държавите в ЕС, разположени на север – Естония, Финландия, Литва, Латвия, Швеция, но също така и в Словения и Хърватия.

Къде още трябва да имате зимни гуми, ако сте решили да пътувате с кола през зимната ваканция до друга страна в ЕС?

С кола из ЕС

Ако сте планирали да пътувате с колата за ски ваканция в Австрия, то за придвижване из страната зимни гуми ще ви трябват между 1 ноември и 15 април, при положение, че природните условия го изискват. Ако ще ползвате гуми с шипове, бъдете внимателни, защото има ограничение в скоростта на движение (до 100 км/ч по магистралата), като превозното средство трябва да има знак за това. Стикерът се купува от автомобилни клубове или от бензиностанциите. За Унгария, от където вероятно ще мине пътят ви, употребата на вериги за сняг е задължителна само за някои участъци, като това е отбелязано със знак на пътя.

В случай че сте решили да отидете на гости на приятели в Италия за празниците, то имайте предвид, че зимните гуми са задължителни в две от държавите, през които ще ви се наложи да шофирате – Хърватия и Словения. За Италия зимните гуми не са задължителни, но в случай че има поставен пътен знак, колите трябва да са екипирани с вериги за сняг или зимни гуми за периода, за който сте отнася този знак.

Ако сте решили да отскочите само до Румъния, то имайте предвид, че зимните гуми са задължителни за пътищата, когато там има сняг или поледици. Те трябва да бъдат с поне 1,6 мм грайфери. При положение, че ще гоните топлото на юг в Гърция, няма да има нужда да се екипирате със зимни гуми.

Държави, в които слагането на зимни гуми е регламентирано със закон:

Естония

Зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 1 март. В зависимост от природните и пътни условия те могат да се ползват и за по-дълъг срок – от 15 октомври до 31 март.

Латвия

Между 1 декември и 1 март по пътищата в тази държава движението с коли може да се осъществява само, ако те са оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Това означава, че грайферите им трябва да са поне с 4 мм дълбочина.

Литва

Зимните гуми в района са задължителни между 10 ноември и 1 април. Според местните разпоредби грайферите трябва да бъдат дълбоки поне 3 мм. Ново изключение от стандартното правило е, че мотоциклетите, мотопедите и АТВ-ата могат да използват летни гуми между 1 март и 30 ноември, но само ако на пътя няма сняг или лед.

Словения

Между 15 ноември и 15 март, както и при силен снеговалеж или поледица извън този период, колите трябва да са оборудвани със зимни гуми. Другият вариант е да се шофира с летни гуми, но в багажника е необходимо да сте сложили вериги за сняг за всеки случай. Минималните грайфери на гумите трябва да са поне 3 мм.

Финландия

Зимните гуми за автомобила са задължителни, ако ще шофирате там в периода между 1 декември и края на февруари. В случай че ще слагате гуми с шипове, не забравяйте, че това е разрешено между 1 ноември и първия понеделник след Великден. Грайферите трябва да са поне 3 мм дълбоки.

Хърватия

Зимните гуми и зимното оборудване са задължителни за колите по пътищата на Хърватия за времето между 15 ноември и 15 април. Това задължение се отнася до всички моторни превозни средства, независимо от природните условия. В случай на нарушение на правилата за шофиране през предстоящия сезон шофьорите могат да бъдат глобени в размер на 700 куни (приблизително 106 евро).

Швеция

Зимните гуми там са задължителни и за местни, и за чуждестранни шофьори между 1 декември и 31 март. Грайферите им трябва да са поне 3 мм дълбоки. Гумите с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 15 април или ако зимните условия на пътя го налагат.

Информацията е събрана и обобщена от Европейските потребителски центрове в съответните страни в ЕС, Норвегия и Исландия.

Мъжката зона