Къде в Европа са най-тежките наказания за нарушители на пътя?

Любопитно

В много европейски страни съществуват доста тежки наказания за нарушителите на правилата за движение. Те могат да варират от високи глоби до лишаване от свобода и конфискация на превозното средство, предупреждават от немския автомобилен клуб ADAC.

Най-големите глоби очакват шофьорите в скандинавските страни, а също така в Холандия, Швейцария и Италия. Например, тези, които надвишават скоростта с 20 км/ч, в Норвегия ще бъдат наказани с глоба от 480 евро, в Швеция – 230 евро, във Финландия – 200 евро, в Италия – 175 евро, в Холандия – 170 евро, а в Швейцария – 160 евро. В Германия подобно нещо ще ви струва не повече от 35 евро.

Ако ограничението в скоростта вече е надвишено с 50 км/ч, то във Великобритания глобата може да достигне до 2 900 (!) евро, в Австрия – 2180 евро.

За превишаване на допустимото съдържание на алкохол в кръвта в Италия полицията може да конфискува автомобила, при условие че собственикът е зад волана. В Дания има подобно правило, а в Швеция и Испания, при определени условия, пиян шофьор може дори да се окаже с поставени белезници.

Говоренето по телефона по време на шофиране без използване на хендсфри също може да опустоши портфейла на туристите. Холандия, Великобритания, Дания и Испания са безмилостни към тези нарушители – глобата ще бъде около 200 евро.

Неправилното паркиране излиза особено скъпо в Испания (до 200 евро), Холандия (95 евро), в Кипър (85 евро) и Дания (70 евро). За сравнение – в Германия глобите са от 10 до 70 евро, в зависимост от обстоятелствата.

За липсата на колан най-драконовите глоби очакват нарушителите във Великобритания – до 580 евро, Дания и Испания – 200 евро. В Полша глобата ще бъде само 25 евро, а в Швейцария – 55 евро.

Ако глобата вече е написана, то си струва да се плати възможно най-скоро, като например в Италия, Франция и Испания предлагат добри отстъпки при бързо погасяване на задължението.

Мъжката зона