Капут, гумичка, артикул 13: какво не знаем за презервативите?

Лайфстайл

Едва ли има мъж на тази планета, на когото му харесва да използва презерватив по време на секс. Статистиката обаче показва, че броят на заболелите от ХИВ се увеличава с по 40 хиляди души на година, а презервативът е най-разпространеното и най-сигурно средство за предпазване от болестта. Въпросът дали кондомът е използван в древни времена, е дискутиран много от археолози и историци. В древния Египет, Гърция и Рим предпазването от нежелана бременност се е считало за задължение на жените и единствените писмени сведения са за методи за женска контрацепция.

Най-ранното безспорно описание на употреба на презерватив като средство за предпазване от полово предавани болести е направено през 16-ти век в Италия от Габриеле Фалопио в неговия трактат за сифилиса. Фалопио твърди, че употребата на ленен презерватив, преди това потопен в химичен разтвор и оставен да изсъхне, е ефикасно средство за предпазване от сифилис. Първите сведения за употребатата на кондомите като средство за предпазване от нежелана бременност са от книгата „De iustitia et iure“ („Правосъдие и закон“), написана през 1605 г. от теолога Леонардус Лесиус, който заклеймява презерватива като неморален. Ето още 10 любопитни факта за презервативите.

1. Първите презервативи са се използвали изцяло като средство срещу забременяване. Те се появяват още в Древността и са направени от лен или животинска кожа (най-често пикочен мехур или черво). Ленените се придържат към пениса с помощта на панделка.

2. Все още не е ясен произходът на думата „кондом“. Най-вероятното обяснение е, че е от латинското „condos“, което означава „съд“, „контейнер“ и „влагалище“. Все пак има и други предположения – например, че в двора на английския крал Чарлз II имало човек, наречен доктор Кондом или Контон. Работата му била да снабдява похотливия крал с калъфи, направени от животинска кожа, т. е. презервативи, които да предпазват краля от инфекции при многото му заигравки с проститутки, както и от ненужното създаване на претенденти за трона. Все пак не са намерени доказателства за съществуването на подобен доктор.

3. Има данни, че до 15 век в Япония са се правели презервативи от черупка на костенурка и от животински рога. Едва през 15 век холандците донесли в страната на изгряващото слънце кожени презервативи.

Пълния списък с 10 любопитни факта за презервативите вижте в © 10-те най.

Мъжката зона