Какво ще се случи на финала на „Игра на тронове“?

Man’s World

Финалният сезон на най-популярния сериал за последните години – „Игра на тронове“, се очертава да се превърне в истински апокалипсис. И ако си мислите, че сте се нагледали на прекалено много убийства, осмият сезон се очертава като най-кървавия досега, съобщиха преди време от екипа на продукцията.

Спекулациите около финала на поредицата обаче не спират, а теориите са безброй. Геният зад сериала – писателят Джордж Р. Р. Мартин вплита в сюжета на книгите си множество предсказания, които рано или късно се сбъдват. Вървейки след пророчествата на Мартин може да предположим какво ще се случи в последните серии.

Най-големият въпрос, разбира се, е развръзката, а тя няма как да не повдигне въпроса за Азор Ахай легендарният герой, който често се споменава от червената жрица Мелисандра. Според легендата, разказана от Мартин в романите му, Азор Ахай е победил белите бродници с меча си Светлоносец и сложил край на Дългата нощ, която покрила света на Вестерос. Така идва въпросите: Кой е обещаният принц и реален ли е той?

В последната книга от поредицата на Мартин, на която се базира сериала, има пасаж, който разказва как Мелисандра гледа в пламъците за пророчество за Станис, но всичко което вижда е само Джон Сноу. Червената жрица иска от Бога Р’хлор да прозре кой е Азор Ахай, но той и показва само Сноу. Ако Р’хлор е единственият истински Бог, това означава, че той трябва да ѝ казва истината, чрез огъня.

Джон Сноу е предпочитаният ключ към свалянето на Краля на нощта от милиони фенове, а тази конспирация може да потвърди и най-лошата новина за майката на дракони Денерис Таргариен, тъй като според пророчеството Азор Ахай калява меча Светлоносец, като го забива в сърцето на любимата си Ниса Ниса. Ако следваме тази догадка, то Денрис ще умре в последните епизоди на сериала.

Двата меча от меча на Едард Страк

В книгите на Джорд Р. Р. Мартин, когато Джаим Ланистър е освободен от Харънхъл, призрачният замък, изпепелен от драконов огън, Бриен – Девата от Тарт, както по-нататък той сам я нарича, остава в замъка като пленница. По пътя към кралски чертог Джайм заспива върху отсечения дънер на язово дърво, същото като тези с лицата, които сме виждали отвъд Вала и в Зимен хребет. Тогава му той сънува, че двамата с Бриен се бият със светещи мечове. Връща се и я спасява от мечета дупка, където за зрелище е оставена да се бие с дървен меч с мечка. Когато тя го пита ”Защо се върна?”, той и отговаря ”Сънувах те”. Тази извадка от романите на Мартин насочва директно към двата меча от меча на Нед Старк, който е претопен от Тивин Ланистър и направен на други два меча за сина му Джайм и за внукът му Джофри. По-късно сюжетът се разгръща и единият от двата меча става собственост на Бриен, която го нарича ”Клетвопазител”. Вторият меч пък се завърна на екран в една от последните излъчени серии на „Игра на тронове“ и там той беше точно в ръцете на Джайм. Това означава, че може би в последния сезон двама ще бъдат свързани с някаква сила. Предстои да видим.

Ще убие ли Джаим Церсей?

Теорията за Азор Ахай по някакъв начин може да се насочи и към Джайм Ланистър. Според пророчеството, направено на Церсей от Маги Жабата, тя ще бъде убита от по-малкия си брат, само че Церсей има двама по-малки братя – Тирион и Джаим. В книгите на Мартин ясно се казва, че Джаим се е появил на бял свят след сестра си, с която са близнаци, уловил я с ръка за единия крак. Така Джайм също може да се окаже в ролята на героят Азор Ахай с убийството на сестра си.

Спойлери от хакерски атаки

В края на месец юли миналата година хакери осъществиха грандиозен пробив в мрежите на HBO, при който беше открадната информация от сървърите на компанията. Оттогава насам в интернет пространството се появяват всякакви фрагменти от сценарии. Някои от развитите сюжети се потвърждават от излезлият наскоро трейлър.

Според един от изтеклите сценарии след падането на Вала, умира Берик Дандарион – човекът, който възкръсна няколко пъти досега, но загуби жреца си в последния излъчен сезон на ”Игра на тронове”. Тормунд Ужаса и копелето Джендри обаче успяват да избягат в Зимен хребет. Това със сигурност ще се случи, защото за него загатва трейлърът, който се върти в момента по НВО.

Джон Сноу и Денерис пристигат в Зимен хребет, което също е показано в промото на новия сезон. Според изтеклия скрипт господарите на севера няма да са доволни от пристигането на новата кралица.

Също според този скрипт Юрон Грейджой отново ще е в столицата Кролски чертог, където ще преспи с кралицата Церсей. Тя обаче няма да бъде доволна от сношението и ще го изпрати да завладява крепостта Бурен край. В една от сцените той ще разкрие на Яра, която е негова пленница, че планира да убие Церсей, за което е наел убиец от многоликите.

Лейди Мелисандра пък е е във Воланис. В червения храм тя е посрещната от Кинвара (червената жрица, която виждаме в шести сезон в Мирийн). Р’хлор изисква още една жертва от Мелисандра, тя трябва да се върне на Север, за да срещне смъртта си.

Джон Сноу най-накрая разбира, че е Таргариен

Когато Джон отива със Сам в Гората на Боговете, Бран му разкрива, че го е видял на Хардхоум и как е бил намушкан от собствените си мъже. Бран е повече от варг, той е зеленозрящ. Заедно със Сам те разкриват истината за майката и бащата на Джон. Сам му заявява, че не Денерис Таргариен има право да претендира за Железния трон, а Егон Таргариен.

След шокиращото разкритие Джон Сноу слиза в криптата на Зимен хребет, за да отдаде почит на майка си Лияна и чичо си Нед Старк. Забелязала, че нещо не е наред Денерис също слиза при него, но той не и разкрива истината за себе си, но ѝ заявява, че Джон Сноу е лъжа, в която цял живот са го карали да вярва и си тръгва. Тази информация от сценария изтече още през миналата година, но днес тя е потвърдена в един от кадрите от трейлъра на сезон 8 на „Игра на тронове“.

На излизане Денерис среща Джора Мормонт и му споделя, че Джон крие нещо от нея. Тя не се чувства добре и е заведена от него при майстер Волкан.

В кралски чертог пък Церсей се събужда в локва кръв и се оказва, че е изгубила бебето, което очаква. Междувременно пък Джаим е в Речен пад, където освобождава Едмур Тъли, и му казва, че помощта му ще е необходима в Земен хребет.

Хоуланд Тръстиката пристига с дъщеря си Мийра Рийд в Зимен хребет. Джон разговаря с Хоуланд Рид. Първоначално той отказва да потвърди, че Джон е син на Лияна Старк и Регар Таргариен, защото е обещал на Нед Старк, че ще пази тайната до края на живота си, но в последствие казва истината.

Скрит зад лицето на войник Джакен Х гар се пък се разкрива на Аря и ѝ заявява, че Многоликия Бог иска тя да убие Церсей Ланистър. Дава и шишенце с отрова.

Пак според изтеклите сценарии при хакерските атаки във втората серия от новия сезон ще се окаже, че Денерис е бременна. Майката на дракони ще признае това пред Мисандей, но и ще ѝ сподели, че Джон е променил отношението си към нея и не разбира защо.

Според същият този сценарий Зимен хребет ще падне, след като е връхлетян от голяма снежна буря, с която идва Кралят на нощта. Героите от Земен хребет ще отпътуват към замъка Орлово гнездо, което както знаем от епоса на Мартин е несъкрушимо.

Смъртта си в Зимен хребет ще намерят вълчището Дух на Джон Сноу, Хоуланд Рийд, Тормунд, Сив Червей и Подрик, а Джайм, Брон и армията на Тъли също ще се включат в сражението, в което Кралят на нощта ще атакува с мъртвия дракон на Денерис. Бран пък наистина ще полети с дракона Регал, но в крайна сметка и двамата ще умрат.

В последния кадър на втората серия пък ще видим как Джон и Денерис летят на гърба на Дрогон и изгарят мъртвите на бойното поле, включително и дракона Регал.

Мъжката зона
Добави коментар