Какво може и не може тестостеронът?

Man’s World

Тестостеронът е ключов хормон. Бебетата се срещат за първи път с него в матката на майките си, където той задейства диференциацията между момчетата и момичетата. В пубертета допринася за растежа на костите и мускулната маса и влияе върху производството на червените кръвни телца и стабилността на настроението.

Мъжете придават особена психологическа тежест на тестостерона, той е основен фактор за тяхната мъжественост. Тук сме, за да ви разкрием какво всъщност може и какво не може този “мъжки” хормон.

Доста мъже по света, действително, имат ниски нива на тестостерон. Това състояние се характеризира с определени симптоми: проблеми с ерекцията, липса на енергия, ниско либидо. Тези мъже по-често са с наднормено тегло и при тях се образуват гърди, наподобяващи женските.

Наличието на тестостерон може да бъде повлияно от различни социални фактори и здравословни навици. Тренировките, добрият сън и приемането на мултивитамини могат да вдигнат нивата му.

Тестостеронът е считан за мъжки хормон, защото опростява сложните хормонални взаимодействия, които протичат с пълна сила в телата на жените. Ето защо при мъжете с високи нива на хормона се наблюдава липса на тревожност, добро настроение, висока мотивация, самочувствие и силна ориентация.

Разбира се, какви са нивата на тестостерон при вас може да ви кажат единствено специалистите. Не забравяйте, че това е само един хормон и тези нива могат да се регулират. Ако започнете да му отдавате твърде голямо значение, това наистина ще повлияе на физическото и психическото ви състояние.

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.

Мъжката зона