Какво е важно да знаем за доброто здраве на черния си дроб?

Man’s World

За да поддържате здравето на черния си дроб, трябва да се храните така, че да му помагате и да не забравяте за физическата активност, пише в. „La Vanguardia“.

Както обясняват лекарите, правилната функция на черния дроб е изключително важна за организма: от него зависят функцията на жлъчката, премахването на токсините, синтезирането на ензими, протеини и глюкоза, усвояването на витамините и минералите.

Лекарите подчертават, че „враг номер едно“ на черния ни дроб е алкохолът. Той насърчава развитието на мастна болест, която причинява хипогликемия и хиперурикемия.

Диетологът Ева Родригес добави, че трябва да се избягват и ултра обработени храни, като сладкиши и сметанови изделия.

“Те допринасят за натрупването на висцерални мазнини в черния дроб”, обясни тя.

Диетологът не препоръчва да се злоупотребява с бързи храни и бързи закуски, както и да следим за минимални количества захар и сол в храната си.

„Необходимо е да се намали червеното месо и мазнините, както и хамбургерите и колбасите“, отбеляза тя. „Ако черният дроб има аномалии, тогава в много случаи човек започва да изпитва умора, губи апетит, подува се и забелязва промяна в цвета на изпражненията и урината“, посочи Родригес.

За да поддържате здравето на черния си дроб, добре е да откажете цигарите, да спортувате и да следите теглото си. Менюто ви трябва да е богато на зеленчуци с горчив вкус – ряпа, хрян и патладжан.

Мъжката зона
Добави коментар