Какво е важно да не забравяме, ако пътуваме с кола навън?

Man’s World

Пътят има способността да пречиства ума. Сякаш изхвърляш ненужните товари един по един – първо излитат битовите терзания, а на сръбската граница вече си готов да се разделиш и с притесненията за предстоящите работни проекти.

Докато чакаш проверката, открехваш прозореца и усещаш аромата на изгорели газове. Да, аромат, правилно прочетохте. Вече не вдишваш неприятната тежка миризма на градския припрян автомобилен ритъм. Вдишваш свободата. Колата се задвижва и през прозореца влиза прохладния въздух на ранната сутрин.

Предлагаме ви 10 важни неща, за които да се погрижите, преди да отпрашите с мръсна газ към изхода на града за мечтаната дестинация. Да видим кои са те.

1. Обмислете добре маршрута

Пригответе си актуална пътна карта. Освен смартфона, трябва да разполагате с нещо, на което не може да му падне батерията или да му спре интернетът. Направете си онлайн справка за състоянието на пътя, по който сте избрали да минете, както и за планираните ремонти в района.

За предпочитане е да избирате главни пътища, за да има къде да спирате за почивка, зареждане на гориво и тоалетна.

2. Вземете си достатъчно храна

За пътуващите с деца това е пределно ясно условие. За тези без – ако досега не е било, то нека стане. Мислите си, че не отивате в пустошта и дори да огладнеете все ще изскочи някоя бензиностанция да хапнете един сандвич набързо. На теория е така, но често практиката показва друго. Знаете ли, че на унгарската граница може да чакате повече от четири часа? Добре е да сте си подсигурили храна и напитки, особено в горещите летни дни. Снабдете се с най-обикновената хладилна чанта и я напълнете с плодове, сандвичи, десертчета, вода…

Друг важен момент по отношение на препитанието е честото късно пристигане след дълго и изморително возене. Не очаквайте заведенията или хотелските ресторанти да работят в късните часове, особено ако отивате към края на сезона (който и да е той). По-добре да си донесете нещичко напразно, отколкото да не спите от звуците на недоволните си стомаси.

3. Какви лекарства да вземете?

Добре е да се заредим с по-широк спектър от лекарства, а не с количества от тях и да ги носим в оригиналните им опаковки. В аптеките в Европа трудно ще вземете нещо без рецепта, така че не тръгвайте неподготвени. Ето какво е важно да носите със себе си: обезболяващи и температуропонижаващи, противоалергични, лекарства за стомашни проблеми и натравяния, медикаменти за изгаряния и други кожни дразнения (ухапвания от насекоми, контактни алергии) и препарати за третиране на травми (навяхвания, натъртвания).

Ако приемате лекарства, изписани специално за вашето състояние, проверете техния статут в държавата, към която сте се насочили. Същото можете да направите и за останалите изброени по-горе, за да сте сигурни, че не сте в нарушение. Влезте в сайта на Министерството на външните работи и там ще видите как може да стане това.

Пълния списък с 10 съвета за пътуване с кола в чужбина вижте в © 10-те най.

Мъжката зона
Добави коментар