Каква е „човешката възраст“ на твоето куче?

Ти и Тя

Сравняването на възрастта на кучето с човешката възраст съвсем не е толкова елементарно, както се считаше досега – с умножаването по 7 на годините на четирикракия домашен любимец. Този мит беше опроверган от изследователи от Университета на Калифорния. Те създадоха нова, далеч по-сложна формула, за изчисляване на възрастта на куче, отнесена към човешката възраст, съобщава „Daily Mail“.

Екипът, ръководен от генетика Тина Уанг, изтъква сред трудностите за сравнението факта, че човекът и кучето достигат зрялост с различно темпо, както и различната продължителност на живота на многобройните кучешки породи, която варира от 6-7 г. за големите кучета, до 18 г. за по-малките.

Формулата се основава на промените в ДНК във времето, най-вече „метилните групи“, т. е. молекулите, които се прибавят към ДНК с постоянен ритъм.

В крайна сметка формулата изисква да се намери естествения логаритъм (ln) на кучешката възраст, който се умножава по 16, а към произведението се прибавя 31. По тази формула 18-годишно куче ще е на 77 „човешки години“, а 2-годишно – на 42 „човешки години“.

Ето и пример: ако кучето ви е на 7 г., тогава неговият естествен логаритъм е 1,9459. Умножавате го по 16 – получава се 31,192, което се закръглява на 31 г., прибавя се 31 и готово: „човешката възраст“ на 7-годишното ви куче е 62.

За намиране на естествения логаритъм ln влезте в онлайн калкулатора, който от „кучешката възраст“ на кучето извлича естествения му логаритъм (обозначен е с ln). Оттам-нататък е лесно: той се умножава по 16, а към произведението се прибавя 31.

Мъжката зона