Какъв би бил животът, ако се заселим на Марс?

Лайфстайл

Перспективата за Марс никога не е била по-осезаема. Някога тази идея била считана за чиста фантастика, но преди са се усетим вече ще сме там. Сезон 2 на признатия сериал на National Geographic „Марс“ – окачествяван от критиката като „впечатляващ“, „вдъхновяващ“ и „научно искрен“ – се завръща на 11 ноември в 21:55 ч. с шест епизода, продължавайки уникалния хибриден формат от редуващи се игрални и документални кадри, за да прогнозира какъв би бил животът на Червената планета, съдейки по случващото се на Земята днес.

National Geographic отново си партнира с Брайън Грейзър, Рон Хауърд и Майкъл Розенбърг от Imagine Entertainment, както и с идейния създател и изпълнителен продуцент Джъстин Уилкс и изпълнителния продуцент Джон Кеймън от RadicalMedia за представянето на онова, което вероятно би се случило, когато земляни се превърнат в първите марсианци.

Tози сезон на „Марс“ изследва по-дълбоко границите между науката и индустрията в една изолирана и безпощадна необетована земя. Историята е свидетел на непрестанна борба за надмощие на човешките мотиви и интереси за финансовата изгода от една страна и изследванията от друга. Дали човеците ще разчупят оковите, след като се превърнат в междупланетна раса, или са обречени да повторят същите грешки и в новия свят?

Новият сезон на „МАРС“ ни представя историята пет години след събитията в края на Сезон 1. Тогава видяхме успешната първа мисия до Червената планета, по време на която екипът на Международната научна фондация за Марс (МНФМ) успява да кацне безопасно и да постави началото на заселването там след сериозни премеждия. Сега годината е 2042-ра и МНФМ вече е установила действаща колония – град Олимп – но организацията не е в състояние да финансира сама експедицията на Марс. Вратите на възможностите са се отворили широко за частния сектор. Това поражда напрежение между първите отдадени на мисията си учени и миньорите на ориентираната към печалба корпорация „Лъкръм Индъстрис“, което води до съвсем нови предизвикателства за всички на Червената планета.

Игралната част на сериала разглежда привидно обичайни теми от ежедневието – бременност, раздели, нови увлечения, епидемии, аварии, прекъсвания на електрозахранването, травми, спорт, хранене и общуване. Когато обаче те се случват в изолация на 54,7 милиона километра от Земята, откъдето няма изход, те са всичко друго, но не и обичайни. И докато отдадените на мисията учени, стъпили първи на Червената планета девет години по-рано, първоначално са обезпокоени от новите си съседи, някои скоро започват да проявяват разбиране и да общуват активно с „другите“. Животът на Марс става по-интензивен, когато търсещите нов живот учени са хвърлени в смут от минното дело на „Лъкръм“. Домът им е сполетян от най-тежкия природен катаклизъм, първото марсианско бебе идва на бял свят и си отиват скъпи хора.

Илон Мъск, снимка: National Geographic

Актьорският състав на „Марс“ се състои от познати лица от Сезон 1 заедно с няколко нови попълнения, сред които Джихей („Смъртоносни машини“), Джеф Хефнър („Лекарите от Чикаго“, „Код: Черно“) и Есай Моралес (Ozark, „Полицейско управление Ню Йорк“).

На документалния фронт картини от настоящето прокарват паралели към бъдещи събития на Марс, чрез разглеждане на някои от най-сериозните проблеми при последната граница на Земята – Арктика. Това включва цяла палитра от събития, които понастоящем застрашават живота на Земята и биха могли да ни връхлетят и в бъдеще, когато станем междупланетен вид: сондирането, глетчерното топене, покачването на морското равнище и епидемиите, които възникват с размекването на вечната замръзналост.

Експерти, спечелили прозвището „визионери“, отново ще превеждат аудиторията през премеждията и възможностите, откриващи се пред хората на Марс. Тази елитна група включва някои от най-големите имена в човешките изследвания, технологии, науки за околната среда и социални науки като Илон Мъск, изпълнителен директор на SpaceX, Елън Стофън, бивш директор на НАСА, Мичио Каку, физик теоретик и футурист, Кейси Драйър, директор на космическата политика в Planetary Society, Антония Юхаш, водещ петролен и енергиен експерт, и Наоми Клайн, автор на бестселъри, активист и отличен с награди журналист, изследващ климатичните промени.

В допълнение към визионерите, научните съветници на „Марс“ придават значителна тежест и на игралната драма. В тази си роля Стивън Петранек, отличен с награди автор на „Как ще живеем на Марс“, Мей Джемисън, бивш астронавт на НАСА, и Робърт Браун, преподавател по аерокосмически инженерни науки в Университета на Колорадо Боулдър, направляват футуристичната история на Червената планета, като уверяват, че всичко се основава на реалността.

„В миналия сезон си представихме как отиваме на Марс, затова сега изместваме повествованието към онова, което ще ни се случи след като заселим планета, на която всичко ни е чуждо и необичайно“, казва ръководителят на втори сезон Дий Джонсън („Нашвил“, „Спешно отделение“). „Марс“ е като тенджера под налягане – налице е едно непрестанно лутане между наука и индустрия, в резултат от което емоциите се нажежават. Макар и в конфликт, техните планове не са взаимно изключващи се – напредъкът на науката и изследванията е придружен от индустрията и правенето на пари.“

Снимка: National Geographic

„Сериалът показва как човешката ни природа не се променя, когато станем марсианци, но начинът, по който впрягаме своите инстинкти, емоции и поведение на Марс, е една неизследвана територия”, казва Джъстин Уилкс, идеен създател и изпълнителен продуцент на „Марс“, RadicalMedia. „Марс“ разглежда начина, по който се справяме с емоционални и психически проблеми, болести, зарази, смърт, първа бременност и първо бебе на Марс, природни бедствия и търсене на природни ресурси като например вода, която често приемаме за даденост на Земята.”

„В „Марс“ прости неща от ежедневието като лична хигиена и хранене изискват по-големи усилия и са многократно по-трудни на тази необетована земя с ограничени ресурси, където новите правила често се пишат в движение“, казва Стивън Петранек, изпълнителен продуцент на „Марс“, научен съветник и мислител. „Напускането на Земята подсигурява дългосрочното оцеляване на човечеството, а ние разполагаме с технологиите и устрема да отидем там. Но какво всъщност ще е нужно, за да живеем там? Марс означава шест до деветмесечно пътуване, и то в едната посока… така че преди да стигнем там, нека първо да сме сигурни, че можем да го направим свой.“

Режисьорите Стивън Крак („Скандал“, „Как да ни се размине за убийство”) и Ашли Уей („Вътрешна сигурност”) се присъединяват към завръщащия се режисьор Еверардо Гаут (Days of Grace) за втория сезон.

„Марс“ е продуциран от Imagine Entertainment и RadicalMedia за National Geographic. От Imagine Entertainment изпълнителни продуценти са Брайън Грейзър, Рон Хауърд и Майкъл Розенбърг. От RadicalMedia Джъстин Уилкс е идеен създател и изпълнителен продуцент, а Джон Кеймън и Томи Търтъл са изпълнителни продуценти. Дий Джонсън изпълнява ролята на изпълнителен продуцент и ръководител на шоуто с Таими Арвидсън и Мередит Колфърс, които са надзорни продуценти, а Джен Айзъксън е копродуцент.

Мъжката зона