Как се живее без вкус и обоняние?

Любопитно

Тази статия не е посветена на коронавируса, въпреки че започва така. Всички говорят за Ковид-19 и са обсебени от този вирус. Появата му се оказа тест не само за имунната ни система, но и за търпението, толерантността и съзнанието ни.

Помогна ни да погледнем отвътре навън и да осъзнаем, че щастието е в малките неща. Онези, които приемаме за даденост, и разбираме какво значение имат за нас едва, когато ги загубим.

Знаете ли, че изчезването на вкуса и обонянието са сред ранните симптоми на коронавируса? И докато това неразположение отминава с отшумяването на болестта, съществуват хора, които нямат вкус и обоняние през целия си живот.

Загубата на вкус и обоняние може да се случи често. Обонянието се контролира от нерви, които са твърде крехки. Те могат да се повредят от травма на главата, въздействие на различни химикали, мозъчен тумор или просто възпаление на носа.

Ако това се случи, веднага ще го разберете по храната си. Езикът ви ви помага да идентифицирате храната – сладка, солена, кисела или горчива. Но обонянието ви прави останалото, като допринася за пълното вкусово усещане.

Без миризмата вие ще разпознавате само солено, сладко, кисело и горчиво. Нищо повече и нищо по-малко. Това не се отнася за лютото. Този вкус не е свързан нито с езика, нито с носа ви и можете да му се наслаждавате максимално.

Винаги можете да подложите мозъка си на изпитание. Учени са провели интересен експеримент. Те поставили различни химикали в буркан и помолили случайни хора да го помиришат. Преди да им го дадат обаче, казали, че това е пармезан. Участниците потвърдили, че усещат мирис на пармезан. Няколко дни по-късно им дали същия буркан, но им казали, че вътре има повръщано. Всички били отвратени от миризмата.

Защо даваме този пример? За да ви докажем, че усещаме това, което искаме. Това че нямате вкус и обоняние не значи, че не трябва да ядете хубави ястия. Хранете се с очите си и се наслаждавайте на всяка хапка.

Много по-лесно е да се храните здравословно. Нямате нужда от сирене в омлета, защото няма да усетите вкуса му. Да не говорим за кетчуп, майонеза и всякакви калорични и вредни сосове. Освен това, можете да ядете каквото си поискате, когато си поискате и както си поискате.

Каквото и да имате в хладилника, сте в състояние да го комбинирате – пържени яйца с шоколад, сандвичи със стафиди. Задръжките липсват, както и вкусът и обонянието ви.

От друга страна, липсата на обоняние ви превръща директно в героят на семейството. Смяна на памперси, изхвърляне на боклук, чистене на тоалетната. Не знаем дали е предимство или недостатък, но честта винаги се пада на вас.

И не забравяйте, че дори и да загубите вкуса и обонянието си, това може да не е безвъзвратно. Повечето хора ги възвръщат в рамките на няколко седмици или месеци. А дотогава – възползвайте се от това нетипично усещане.

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.

Мъжката зона