Как се будиш: разбери здрав ли си!

Ти и Тя

Според неотдавнашни изследвания на Клиниката за нарушения на съня в Кливланд, ако почувствате необходимост да натиснете алармата, за да продължите съня си, е време да посетите вашия лекар.

Според изследването начинът, по който приключва нощният сън, може да бъде показател за общото благосъстояние.

„Изследванията показват, че настройването на алармата за по-късно нарушава REM фазата на съня или възстановителното му действие“, каза д-р Рина Мехра, директор на клиниката в Кливланд.

Всяка нощ преминаваме през два основни типа сън – REM (Rapid eye movement – кратък сън) и не-REM сън. Националният институт по неврологични разстройства и инсулт описва не-REM съня като преминаване през три фази:

Етап 1: Преминаване от будно състояние към сън.

Етап 2: Изпадане в лек сън.

Етап 3: Най-дълбокото ниво на съня, най-дългият период. Поради фаза 3 се чувствате напълно освежени сутрин. REM фазата настъпва около 90 минути след като заспите.

„Очите се движат бързо от една страна на другата зад затворени клепачи“, обясниха експерти от института. „Дишането ви става по-учестено и неравномерно, а пулсът и кръвното налягане се повишават почти до нивото на събуждане. Повечето от вашите сънища се случват по време на REM съня, въпреки че някои могат да се появят по време на фазата, която не е REM. Мускулите на ръцете и краката са временно парализирани, което ви пречи да продължите съня си“, се казва в изследването.

Проблемът с алармата идва по време на влизане и излизане от REM фазата на заспиване. Нарушаването на този сън с аларма на интервали от 10 минути може да причини високо кръвно налягане и да ускори сърдечния ритъм, като интервалът е твърде кратък, за да позволи спокоен сън.

Според Британската национална здравна служба, недостатъчният здравословен сън с течение на времето може да доведе до затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, отслабена имунна система и диабет.

Мъжката зона