Как мъжете могат да се справят със „следродилната депресия“?

Любопитно

Следродилната депресия при мъжете е доста деликатна тема. Особено в XXI век, когато всички несправедливости, случвали се на жените, са извадени на преден план и борбата срещу тях е още по-ожесточена.

Но въпреки че мъжете са обявени за силния пол, те са преди всичко човешки същества с цялата им присъща палитра от чувства.

Следродилната депресия е толкова тясно свързана с майките, че никой не очаква да я срещне при бащите – нито самите мъже, нито техните половинки, нито дори специалистите, които наблюдават бременността и развитието на бебето след неговото раждане.

Но все повече проучвания сочат, че този проблем се среща при един от всеки десет бащи. Според тези изследвания новите татковци са два пъти по-склонни да изпаднат в депресия, в сравнение с мъжете на същата възраст, които все още нямат деца.

Както при майките, засегнатите бащи могат да изпаднат в меланхолия, да загубят всякакъв интерес за случващото се наоколо, да се чувстват постоянно изморени, да загубят съня си, да свалят или качат много килограми, да мислят често за самоубийство.

Но следродилната депресия при татковците има и своите разлики. Докато при жените, тя обикновено се появява скоро след раждане, мъжете могат да я развият и година след появата на детето. Симптомите са трудно разпознаваеми – емоционално отдръпване, гняв, нерешителност, злоупотреба с алкохол, затрупване с работа, защото почти всеки би ги определил като начин за справяне с новия начин на живот и прекаления стрес.

Изследванията в тази посока са недостатъчни, но едно е сигурно: наличието на депресиран баща не е полезно за никого. Децата на такива бащи имат повишени нива на стрес, плачат повече, което може да доведе до поведенченски проблеми или да забави развитието на тялото, мозъка и имунната им система.

Въпреки това татковците трудно склоняват да потърсят помощ. Но проблемът съществува и има нужда от своето решение.

Напредъкът на медицината в това отношение е твърде тромав и несигурен. И ние сме далеч от мисълта, че една статия би ви помогнала, ако сте в такова състояние. Но с нея искаме да ви покажем, че не сте сами.

Първата и най-важна стъпка е да признаете пред себе си и най-близкия си човек, че имате проблем. Раждането на едно дете е последният подходящ момент, в който да сте слаби и нестабилни, но това няма как да се предвиди.

След това говорете с други мъже, който са във вашето положение – скоро станали бащи. Може да звучи неестествено, но съществуват и други теми освен жени, спорт, политика, филми и музика, които можете да обсъждате в мъжка компания.

И на последно, но не и по важност място, потърсете помощта на специалист. Споделянето на проблеми с непознат е много по-лесно, а ако този непознат знае как да ви помогне, определено няма какво да губите.

Не забравяйте, че едно малко създание съвсем скоро е дошло на този свят. То определено има безброй причини да плаче и се нуждае от цялата обич и подкрепа на двамата си родители.

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.

Мъжката зона