Как мирише на Луната?

Ти и Тя

Макар и да не е обличал скафандър или да е бил в космоса, „скулпторът на аромати“ Микаел Моасеф възпроизведе в лабораторията си в Югозападна Франция миризмата на Луната, предаде AFP.

Генетик по образование, Моасеф посвещава живота си на загадките на обонянието. Той възпроизвежда с молекули всякакви миризми и аромати.

„За да възпроизведеш миризмата под дърветата, трябва да отидеш там, да видиш има ли мъх, лишеи, влажно ли е. Преглеждам всичко и събирам това, с което разполагам, както художник подготвя палитрата си, а след това работи върху пропорциите, за да постигне максимален финес“, обясни той.

За Луната обаче, Градчето на космоса в Тулуза, чийто е проектът, „не иска да плати пътуването“, шегува се 66-годишният Моасеф. Единствената възможност е да използва описанията от астронавти, които са стъпвали на повърхността ѝ, по-специално от Нийл Армстронг.

„Заради липсата на кислород на Луната, той не е можел да усети нищо, но след като се е завърнал в модула, миризмата на прахта, полепнала по скафандъра му, му напомнила за изгорелия барут на старите пушки“, допълни той.

Затова Моасеф решава да възпламени в тенджери барут. След много опити, той успява да „улови“ миризмата. След това събира елементите в лабораторията в дома си.
Резултатът е с метални нотки, на овъглено и сяра. Той гъделичка не само ноздрите, но и въображението.

„Тази загадъчна миризма, възпроизведена по описанията на астронавти, напомня за барут и пепел от огнище, но това не означава, че те могат да бъдат открити на Луната“, намеси се Ксавие Пено от Градчето на космоса, чиято е идеята за проекта. Всеки обаче я усеща индивидуално.

Помирисвали са я хиляди посетители, когато е включена в изложби, последната през 2019 г.

Следващата цел на Моасеф е да възпроизведе как е миришела Мона Лиза – да създаде парфюм от епохата на Ренесанса.

Мъжката зона