Как кучето ни помага да сме по-здрави?

Man’s World

Хората, които имат кучета, са с по-здрави сърца, защото се движат повече и се хранят по-добре, съобщи в. „Mirror“. Нивата на кръвната захар на собствениците на кучета обикновено са отлични. Най-често те не са пушачи.

Учени от университетската болница в Бърно събраха здравни данни и социоикономическа информация за 2000 чехи от 2013 до 2014 г. До 2030 г. те ще правят анализи на всеки пет години.

Първите резултати от тазгодишната оценка показва, че притежаването на куче е полезно за състоянието на сърцето. Оценяваните фактори са индекс на телесната маса, хранене, физическа активност, тютюнопушене, кръвно налягане, холестерол.

Около 42 процента от участниците в изследването притежават домашен любимец – 24,3 процента куче, а 17,9 процента – друго животно. Собствениците на кучета се движат повече и се хранят по-здравословно в сравнение с притежателите на други домашни любимци, както и в сравнение на хората, които не се грижат за животно.

„Най-голяма полза от домашните любимци имат собствениците на кучета, независимо от възраст, пол или образование“, каза д-р Андреа Маугери от екипа.

Той препоръча хората, които искат да подобрят състоянието на сърцето си, да си вземат куче.

Мъжката зона
Добави коментар