Как да си отгледаме брада? (част 1)

Ти и Тя

През последното десетилетие брадата направи своето голямо завръщане. Все повече мъже започнаха да се интересуват от нея. Вероятно и ти си опитвал да си пуснеш, но си останал разочарован, защото не е пораснала достатъчно бързо или пък е била твърде рехава.

За съжаление, няма магически продукт, с който можеш да накараш брадата си да расте с темповете, с които желаеш и/или да е по-гъста. Ако не е заложено в гените ти, просто няма как да се получи. Също както цветът на косата е определен в твоето ДНК, така и лицевото окосмяване зависи от него. Едва ли някой си мисли, че ако няма брада, като стане на 35, тя изведнъж ще се появи.

Има някои трикове обаче, които можеш да приложиш, за да ускориш растежа и да стимулираш здравината ѝ и да постигнеш стилната визия, към която се стремиш. Повечето от нас имат навици, за които изобщо не подозираме, че пречат да си отгледаме хубава и гъста брада. Затова се захващаме да разнищим въпроса и да стигнем до крайната цел.

Първото и най-важно е: Имай търпение! Скоростта на растеж при всеки е различна. Различна е и гъстотата ѝ, както и зоните, в които расте – по цялото лице или само на брадичката. Няма какво да направиш, за да промениш това. Добрата новина е, че повечето от нас могат да имат прилично оформена брада с малко търпение. В зависимост от стила, който си решил да постигнеш, това може да отнеме месец, два или пък година.

Ако си решил да пускаш брада, особено за първи път, не я закачай в продължение на поне няколко седмици. Нито бръснеш, нито подстригваш. Може да те сърби или да е неравномерна, но приеми, че това е само временно. Фаза, през която задължително трябва да се мине. Повтаряме – не бръснеш, колкото и да те убеждава някой, че ако го правиш често, ще започне да расте по-бързо.

Кои са останалите стъпки, ще разбереш скоро. За днес толкова! Първата задача е поставена. Чакаме я да расте, както и колкото може.

Мъжката зона