Как да си изградиш нови навици по правилния начин?

Ти и Тя

Навиците са изключително важни за нашия успех, ако искаме да постигнем позитивна промяна:

  • Ако си създадем навика да тренираме редовно, ще сме в отлична форма.
  • Ако си създадем навика да се храним по-добре, ще сме по-здрави.
  • Ако си създадем навика да четем всеки ден, ще сме по-идейни и любопитни.

Това са едни от най-популярните и желани навици, но защо е толкова трудно да си ги изградим?

За съжаление, обикновено всеки път се повтаря едно и също – обещаваме си, че ще сме сериозни, но след няколко седмици обикновено нарушаваме обещанията, които сме дали пред себе си и се връщаме към старите вредни навици.

Защо се получава така?

Причината да е толкова трудно да си изградим нови навици, се корени в грешния подход.

Какво правят 99% от хората? Поставят си голяма, амбициозна цел и имат прекалено големи очаквания още от началото.

Например, казваме си, че искаме да тренираме 4-5 пъти седмично по 60 минути, да четем по 20 страници на ден и да спазваме перфектен хранителен режим…

Но при положение че до момента не сме тренирали изобщо, не сме се хранили здравословно и не сме чели редовно, правим твърде голяма крачка извън зоната си на комфорт. Подсъзнанието ни започва да се съпротивлява срещу мисълта да направим толкова резки промени.

В един момент просто се отказваме от нереалистичните си, амбициозни цели, защото нямаме постоянството да се придържаме към тях всеки ден.

В тази статия ще ви споделя един изцяло различен подход, който ще преобърне представите ви на 180 градуса. Оказва се, че изграждането на нови навици не е толкова трудно, стига да го правим по правилния начин!

Какъв е правилният начин да си изградиш нови навици?

Колкото по-драстична е една промяна, толкова повече съпротивление ще изпитваме срещу нея.

Следователно ако искаме да си изградим нови навици и да се променим трайно в положителна посока, трябва да направим промените толкова плавни и неусетни, че подсъзнанието ни дори да не ги забележи!

В книгата си „Силата на малките крачки“ давам това решение и сега ще го споделя набързо с вас в съкратен вариант.

Вместо да си поставяме големи, нереалистични цели, е по-добре да си поставим малки, постижими такива, които да не ни се струват заплашителни. Трябва да предприемаме толкова малки крачки всеки ден, че да е невъзможно да си намираме оправдания. Реакцията ни трябва да е: „Само това ли?“.

Ето няколко примера:

  • Вместо да четем по 20 страници, нека си поставим за цел да четем по 2 на ден.
  • Вместо да тренираме по 60 минути, нека си поставим за цел да тренираме по 5 минути всеки ден
  • Вместо да пием по 2-3 литра вода на ден, нека си поставим за цел просто да пием по една чаша сутрин, след като се събудим.

Може би се питате какъв е смисълът да си поставяме такива малки цели? Как това би ни помогнало да напредваме?

Истината е, че когато си поставим толкова малки цели, така постигаме нещо много важно – спираме да се страхуваме от това да започнем. Много по-лесно е да стартираме една 5-минутна тренировка, отколкото 60-минутна такава.

В първия случай възприетата трудност на задачата е много по-ниска и подсъзнанието ни не ни спира да я започнем. Казваме си с насмешка: „Всеки може да прочете 2 страници дори и в най-натоварения ден. Това е смешно. Естествено че мога да го направя!“ – и просто го правим. А в другия случай си поставяме голяма цел, но се проваляме…

Кое в крайна сметка е по-важното: да имаме голяма, амбициозна цел и да не правим нищо, защото се страхуваме от нея, или да имаме смешна, дори жалка по-размер цел, но да успяваме да я постигаме всеки ден без изключение?

Мисля, че е очевидно кой е верният отговор… Нека имаме срамно малки цели и впечатляващи резултати, а не впечатляващи цели и срамни резултати!

А и не всеки ден ще спираме само до минималната цел, която сме си поставили. В някои дни ще ни е лесно да я надхвърлим – нищо не ни спира да тренираме повече от 5 минути, стига да го пожелаем. Единственото правило е в началото да не се насилваме да правим повече, ако не искаме. Ако тренираме 5 минути и нямаш сили за повече – просто трябва да спрем дотам и да се поздравим за това, че сме постигнали целта си!

Опитайте този подход и се убедете за себе си

Искам това да не е поредната статия, която прочитате, но не предприемате никакви действия след това. Този път ще е различно. Искам от вас да направите следното:

  1. Изберетенавик, който е важен завас. Нека да е нещо обвързано с вашите дългосрочни цели и ценности. Запишете този навик и си поставете цел, която да покривате всеки ден, която е смешно малка (например, ако искате да започнете да тичате, си поставете за цел да тичате по 2 минути на ден). За момента изберете само един навик.
  2. Изпълнявайтенавика в продължение на седмица. Опитайте само за една седмица. В повечето дни ще да видите, че с лекота надхвърляте малката цел, която сте си поставил. Но в някои от дните може да сте толкова заети, че да се благодарни, че целта ви е толкова малка. Така ще имате свобода и гъвкавост.
  3. Анализирайтерезултатите си и ако желаете, добаветеоще навици. След първата седмица направете крачка назад и вижте как се чувствате. Радвахте ли се на това, че сте покривали малките си цели? Пропуснахте ли някои дни или се справихте с лекота? Ако сте пропуснали, то не сте си поставили достатъчно малка цел. Намалете размера й още. Целта трябва да е толкова малка, че да е невъзможно да я пропуснете – така на практика няма как да се провалите, защото ще правите навика си всеки ден. Не добавяйте повече от 3 навика наведнъж, това трябва да е таванът ви – иначе ще ви е трудно да се справите.
  4. Бъдететърпеливи. Навиците не се формират за определен период от време (21 или 30 дни). Някои навици могат да отнемат седмици, други месеци, а трети дори години. Ще знаете, че едно действие започва да се превръща в навик, когато ви е по-лесно просто да го направите, отколкото да го пропуснете.

В книгата обяснявам още много детайли от тази стратегия, така че просто е невъзможно да обхвана всичко в тази статия. В книгата давам научните обяснения зад този подход; обяснявам в детайли как да го приложите на практика в зависимост от нуждите и целите си; обяснявам как да следите навиците си (на хартия или дигитално), за да виждате прогреса който правите; обяснявам как да се подсещате да правите навиците си всеки ден и още много…

В обобщение

Поставянето на големи цели изглежда като чудесно нещо, но малките крачки са това, което наистина ще ви позволи да прогресирате всеки ден и да изграждате навиците, които желаете.

Колкото по-лесно ви е в началото, толкова шанса навикът да се формира е по-голям. А щом веднъж навикът започне да се формира, вече ще ви е много по-лесно да надграждате!

Мъжката зона