Как да се храните след тренировка?

Любопитно

Много от мъжете не знаят какво е истински глад, докато не се сблъскат с него след тренировка. И обезумели от това чувство, те започват да се тъпчат с всевъзможни храни, от които не се нуждаят. Мозъкът, тялото и стомахът са в подло съзаклятничество как да саботират тренировъчните цели. Но не се предавайте на изкушението. Ние ще ви покажем как!

Едно странно нещо: веднага след тренировка, мозъкът ви не ви позволява да се чувствате гладни. Това притъпяване на глада може да продължи от 30 минути до 4 часа след тренировка. Упражненията увеличават производството на топлина в организма, така че кръвта се отклонява от стомашно-чревния тракт към други части на тялото, които се нуждаят повече от нея. Тогава какво предизвиква неразумното хранене след активност?

Две неща: Някои мъже се чувстват принудени да ядат, защото мозъкът им ги мотивира да попълнят енергията, която тялото им е загубило – хомеостатичен глад. Други мъже се хранят, за да си доставят удоволствие или за да контролират емоциите си – хедоничен глад. Способността да различавате двата вида хранене е ключът към подпомагането на усилията за контролиране на теглото.

След тренировка мислете за тялото си като за суха гъба. Интензивната дейност изсмуква елементите, които позволяват на тялото ви да върши работата си. Всички системи в тялото ви изискват рестартиране. Ще го разгледаме по хранителни вещества:

Протеин

Тренировките увреждат мускулатурата, а приемането на протеин я изгражда наново. Нужен ви е около 25-35 грама висококачествен протеин на хранене, за да увеличат максимално изграждането и възстановяването на мускулите. Такива са пилешкото месо, рибата, морските дарове, говеждото месо и млякото.

Въглехидрати

Вашето тяло преработва въглехидратите в гликоген, който е основен източник на енергия при тренировките. След тренировка се опитайте да консумирате толкова въглехидрати, колкото протеини.

Натрий

Липсата на натрий кара клетките да работят без необходимите електролити, удължавайки болезнеността и нарушавайки нивата на хидратация. Ако се потите много по време на тренировка, можете да си позволите повече сол в ястието или хапнете малко солени ядки.

Калий

Подобно на натрия, този електролит спомага за хидратацията. Повечето мъже не консумират дори и препоръчителното количество от 4.7 милиграма на ден. Можете да си набавите някакво количество чрез банани, печени картофи, сьомга или пълномаслено мляко.

Всеки загубен килограм по време на тренировка, се компенсира с две чаши вода. Претегляйте се преди и след тренировка и сметнете количеството.

Ако следвате тези указания, няма да ви се налага да борите калории. Няма правило кога трябва да се храните след тренировка. Просто пийте вода след тренировка и оставете стомаха ви да ви каже кога да ядете.

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.

Мъжката зона