Как да се отнасяте с жените на работното място?

Ти и Тя

Войната за равенство между половете се води от дълго време. И въпреки че жените печелят своите малки битки, окончателна победа все още няма. А липсата ѝ се проявява най-вече на работното място.

Мъжете правят някои неща, дори и несъзнателно, които могат да унизят жените или да подкопаят тяхната самоувереност. Ако не искате да сте от тези мъже, следвайте нашите съвети.

Не очаквайте от жените на работното ви място да ви вървят по г*за.

Да, звучи грубо, но колежките ви не са ви жени или майки. Има едно всеобщо схващане, че някои задължения са женски и това схващане се прехвърля и на работното място. Тези задължения обикновено не попадат в длъжностните характеристики, а засягат уреждането на рождени дни, организирането на мероприятия или поддържането на хигиената в кухненското помещение на офиса. Прието е тези задачи да се изпълняват от жените, защото повечето мъже са израснали в семейства, в които техните майки поемат отговорността за тях. Но вече живеем в 21 век и всичко това е една отживелица. Майка ви не идва с вас на работа и е хубаво да почистите след вас, когато се нахраните.

Колежката ви не ви е секретарка.

Много от мъжете смятат, че всяка колежка е техен личен административен помощник, независимо от длъжността ѝ. „Принтирай ми тези документи“, „Занеси това на колегата от шестия етаж“, „Поръчай химикали, че моите свършиха“. Това е доста сексистко и унизително отношение.

Забравете за умалителните.

Когато работите в малък екип, отношенията може да са различни от работните и да преминат границите на нормалното. „Скъпа“, „миличка“ и „сладурче“ не са имената на колежките ви, така че не ги използвайте.

Не прекъсвайте колежките си по време на срещи.

Изслушването на събеседника е признак на елементарно възпитание. Мъжете са свикнали да доминират в разговорите и по време на срещи. Но това не значи, че жените няма какво да кажат. Уважавайте мнението на всеки колега. Това ще е от полза за всеки екип.

Спазвайте физически граници.

В последно време светът е особено чувствителен на тази тема. Докосването и коментирането на женските тела в работен контекст не е добър вариант. Колкото и близка да чувствате колежката си, просто спазвайте дистанция. Поне докато сте в работна атмосфера.

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.

Мъжката зона