Как да разпознаем фалшивото гориво и до какво може да доведе то?

Любопитно

Въпреки усилията на държавните органи за спазването на стандартите за качество на горивата, понякога зареждането на някои бензиностанции прилича на лош късмет, т. е. хем да платим, хем да съсипем колата си.

Постоянни проверки установяват, че през бензиностанциите минават десетки и стотици хиляди литри некачествени горива. Какви са признаците на некачественото гориво и какви са последствията, ако заредим с бензин – или дизел-менте?

Автоекспертите определят 3 главни признака, по които може да се определи лошото качество на горивото за автомобила и поне 4 много опасни последствия от зареждането с него.

Експерти отбелязват, че лошото качество на бензина причинява постоянна детонация на двигателя. Ако след зареждане, чуете почукване в колата, това е сигурен знак, че горивото е с недостатъчно качество.

Индикатор също така е влошаването на състоянието на свещите за запалването. Те могат много бързо да се развалят и да излязат от строя.

Убедителен признак за лошо качество на горивото е, ако веднага след излизането от бензиностанцията, колата започва да забавя.

Според експерти първото нещо, което може да се случи, е запушване на горивния филтър. Този проблем може да доведе до спиране на работата на двигателя. Ремонтът му струва между 50 и 100 лева.

Следващият застрашен елемент е горивната помпа. Този ремонт ще ни излезе солено – между 1000 и 5000 лева, в зависимост от марката и модела на колата.

Заплашени от повреда заради некачествено гориво са и дюзите на двигателя. Такъв проблем при дизеловите автомобили може да ни коства от 300 до 1000 лева, при това само за една дюза. Обикновено колите имат четири такива.

Нов турбокомпресор пък ще ни струва между 2000 и 4000 лева. Тук обаче проблемът по-често води след себе си и блокиране и основен ремонт на двигателя, който може да достигне до 10 000 лева.

Ето защо експертите подчертават, че е най-добре да зареждате с гориво на доказани места. Тогава шансът да развали автомобила става много по-малък.

Мъжката зона