Как да разберете дали татусът ви е инфектиран?

Ти и Тя

Татуировките винаги носят риск от инфектиране. Разбира се, ако ги правите в добро студио, това рязко ограничава шансовете за нещо подобно. Но риск винаги има. Подбрали сме мнения и съвети на дерматолози, които биха разсеяли или потвърдили вашите съмнения. Просто продължете да четете.

Първото и най-важно нещо е да се обърнете към специалист, веднага след като прецените, че нещо не е наред. Ако не се погрижите за инфектираната си татуировка, рискувате вида ѝ или разпространение на инфекцията. Татуировките се третират като отворени рани и трябва да се поддържат чисти.

Редки са случаите на влошаване, но това не означава, че симптомите на инфекция трябва да се пренебрегват. Високата температура, втрисането и неразположението могат да прераснат в сепсис, който може да завърши фатално. След като се татуирате, поддържайте кожата си чиста и влажна. Избягвайте напрягането, обилното потене и контактът със замърсени повърхности.

Инфекциите са разнообразни и всяка има различни симптоми. Ето някои от тях:

Наличие на гной

Пробвайте да промиете с антибактериален сапун и да нанасяте антибиотичен мехлем три-четири пъти на ден. Ако вдигнете температура, веднага посетете най-близката болница.

Зачервяване

Ако забележите зачервяване или усетите пулсираща топлина около татуировката, може да сте развили инфекция.

Подуване

Това е често срещано, но ако продължи повече от три дни, задължително се обърнетее към личния си лекар.

Гъбички

Те се наблюдават обикновено при татуиране на пръстите на краката, стъпалата или глезените и се появяват, ако носите стари маратонки без чорапи или ако имате гъбички на краката. Мястото се зачервява, подува и започва да излъчва специфичен мирис.

Неравности

Това е вид алергия към багрилата и се среща най-често при червената боя.

Инфекция с микробактерии

Получава се при използването на замърсена вода в студиото. Представлява единично червено подуване, свързано с по-малки розови петна или ивици.

Кожна инфекция

Татуировките в областта на дупето и слабините са изложени на повишен риск от кожна инфекция, тъй като влизат в контакт с вещества, съдържащи бактерии.

Вирусна инфекция

Рискът от заразяване с ХИВ, хепатит С или В е малък, но не невъзможен. Може да се случи, ако оборудването на татуиста ви е замърсено и той не полага необходимите грижи за него след всяко татуиране.

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.

Мъжката зона