Как да почистим любимото си превозно средство срещу Ковид-19?

Лайфстайл

Ако случайно карате кола, в която е бил някой друг или може би просто се изнервите, че някой се е изкашлял върху кормилото на колелото или мотоциклета ви, никога не е имало по-добро време от това да ги хигиенизирате.

Дори и да сте останали без дезинфектант, пак можете да се погрижите за скутера, мотора, колелото или колата, за да се предпазите от заразяване с коронавирус.

Ето как ни съветва да направим това изданието „Daily Sabah“:

Най-напред вземете кърпа и изсипете малко сапун или подходяща за почистване течност. По-добре е да избягвате такава с агресивни съставки като алкохол или белина. В противен случай съществува риск да повредите материалите. Ако се притеснявате да не съсипете материите на интериора, първо я тествайте на място в малък ъгъл, който не се вижда, и вижте дали тя оставя отпечатък.

Внимателно избършете всички повърхности, които може да са докосвани (или – не дай боже – са били подложени на кихане или кашляне) с чиста кърпа, навлажнена с малко сапунена вода или пяна. Оставете за момент да престои, след което избършете всичко отново.

Уверете се, че добре сте почистили волана на колата, лоста за предавките, сенника, таблото, дисплея на дигиталния екран и всякакви други бутони, превключватели или копчета за неща като радио, климатик или чистачки.

Всеки механик ще изтръпне при мисълта да навлажните чувствителната електроника в устройствата на автомобила, така че се уверете, че платът е просто влажен, а не мокър.

Може би смятате, че бързо полиране на кормилото на вашия велосипед е достатъчно, но добре е също така да почистите лостовете за превключване на спирачките и предавките, както и катинара за заключване и даже звънеца.

Ако карате електрически скутер, трябва също да почистите бордовия компютър и контролния панел, но отново внимавайте да не допуснете в него да проникне влага.

Въпреки че досега няма категорично потвърдени случаи на човек, заразил се с Ковид-19 при докосване на повърхност, Световната здравна организация (СЗО) посочи предварителни проучвания, които предполагат, че новият коронавирус може да се запази на повърхности в продължение на няколко часа или дори дни.

Мъжката зона