Как да определим правилния размер при покупка на часовник?

Любопитно

Знаете ли как да намерите правилния размер на часовника?

Начинът, по който хората купуват луксозни часовници онлайн, се променя. Особено сега, когато хората купуват все повече и повече в мрежата, е още по-важно да знаете размера на китката си, за да можете да се ориентирате ефективно в процеса на подбор на часовници.

Има някои очевидни насоки, които трябва да имате предвид. По-малките китки трябва да носят по-малки часовници, а по-големите трябва да носят по-големи часовници. Но има някои допълнителни елементи, за които да помислите, за да осигурите правилното пропорционално прилягане. Специалистите на тема ръчни часовници – timebox. bg са тук, за да ни споделят правилата.

1. Размерът е от значение

Диаметърът на корпуса на часовника е най-важният и забележим елемент при избора на правилния часовник. Мъжки часовници обикновено варират между 38 мм до 46 мм, въпреки че, ако разглеждате ретро часовник, 34-36 мм са били обичайни размери за мъже и все още са класически размер.

Всичко, което е по-малко от 38 мм, обикновено се счита за дамски часовник.

Обикновено размерът на часовника изглежда така:

  • Под 34 мм – Малък размер (дамски часовници)
  • 34 мм – 38 мм – Среден размер (дамски часовници)
  • 39 мм – 42 мм – Стандартен размер (унисекс и мъжки часовници)
  • 43 мм – 46 мм – Голям – XL (мъжки часовници)
  • Над 47 мм – XXL Oversized (мъжки часовници)

2. Определете обиколката на китката си

Ще трябва да измерите китката си. Ако обиколката на китката ви е от 13 до 18 см, трябва да използвате часовници с размери 38 мм, 40 мм и 42 мм. Ако обиколката на китката ви е над 18 см, трябва да гледате за часовници с диаметър на циферблата от 44 до 46 мм. Тези препоръки се основават на съвременната тенденция за по-големи часовници.

Познаването на размера на китката ви е важно и за да сте сигурни, че каишката пасва, а верижката ще бъде правилно оразмерена.

3. Други неща, които трябва да имате предвид, когато определяте размера на часовника

Размерът на китката ви в сравнение с размера на диаметъра на часовника не е единственото нещо, което трябва да запомните, когато търсите идеалния си часовник. Дебелината на корпуса, както и различните каишки и верижки, могат да играят важна роля за това как чувствате часовника си, когато го носите.

4. Колко дебел трябва да бъде корпусът на часовника?

Дебелината на корпуса на часовника обикновено е свързана с диаметъра на корпуса. Например малък и среден диаметър на корпуса обикновено е с дебелина около 7 мм, докато големите размери на корпуса ще имат дебелина около 9-12 мм. Колкото повече функции притежава часовникът, толкова по-дебел ще бъде корпусът.

Ако гледате автоматичен модел с прозрачен заден капак, допълнителният кристал също добавя малко дълбочина. Разбира се, това не е валидно за всеки часовник. Много марки произвеждат ултратънки модели с открит гръб и по-тънки механизми.

5. Обърнете внимание на широчината на каишката

Потърсете каишка за часовник с ширина, която е приблизително половината от диаметъра на корпуса. С други думи, ако трябваше да купите 42 мм часовник, каишката за часовника трябва да бъде с ширина приблизително 20-21 мм. Часовникът ще изглежда несъразмерно, когато каишката е твърде малка или твърде голяма.

6. Верижки за часовници от метал, кожа и плат

Металните верижки за часовници винаги изглеждат по-големи и по-тежки в сравнение с каишките от кожа или плат, така че мъжете с по-големи китки са по-склонни да гравитират към металните верижки. Верижка, която има плътни прешлени (звена) ще бъде по-тежка, в сравнение с верижките с кухи прешлени.

Кожените каишки осигуряват по-тънък и официален външен вид, докато гумената и текстилната каишка придава по-спортен вид. В зависимост от стила на каишката от плат можете да постигнете различен външен вид. Каишка в стил НАТО осигурява спортен външен вид, но ще добави допълнителна изпъкналост на часовника, поради факта, че каишката минава под часовника и така се увеличава общата дебелина на корпуса.

7. Компоненти на часовника

Всичко – от цифрите, часовете, секундната стрелка, през размера на патентите, до катарамата и закопчалката, е фактор в естетиката на часовника и определя правилната пропорция. Ако тези детайли са по-големи, часовникът може да изглежда и по-голям. Всички тези компоненти трябва да допълват останалите елементи на часовника, така че цялостният външен вид на часовника да бъде балансиран и симетричен.

След като намерите часовник, който ви харесва, окончателното решение се свежда до личните предпочитания, които отговарят на вашия стил и допълват китката ви. Правилата се правят, за да се нарушават, но първо трябва да знаете правилата, преди да се отклоните.

Икономист по образование и журналист по призвание. Фен на мощните мотори и бързите коли. Работил е в някои от най-големите електронни медии у нас. Слуша рок и не крие, че сред любимите му банди са The Struts, Sonic Youth и Soundgarden.

Мъжката зона