Как да ограничим лакомията?

Любопитно

Немски учени от Института за изследване на метаболизма „Макс Планк“ обясниха причината за лакомията. Резултатите от изследванията са публикувани на портала EurekAlert и показват, че колкото по-вкусно ни е, толкова по-малко заситени се чувстваме.

Експертите са провели експеримент, по време на който 12 доброволци са били разделени на две групи. Едните са получили сладък млечен шейк, а другите – безвкусна смес, след което всички участници са подложени на магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография.

Експертите забелязали, че първата група пиела напитката с удоволствие, но не усещала засищане, а втората група се ограничила до две чаши. Според учените освобождаването на допамин (хормон, който предизвиква чувство на ситост) се появява два пъти – при дъвчене и при попадане на храната в стомаха.

Изследователите заключават, че за участниците, които са пили сладък коктейл, първото освобождаване на елемента е потиснало следващото, което е довело до увеличаване на интервала между двете фази – и това от своя страна е притъпило усещането за засищане.

Според експертите прекъсването в освобождаването на хормоните може да предизвика преяждане и затлъстяване. Учените съветват да ограничим порциите вкусна, но не особено питателна храна.

Мъжката зона