Как да го измерим най-точно?

Лайфстайл

Много мъже измерват дължината на своя пенис от любопитство, несигурност, скука или с цел се сравнят с другите. Всъщност едно от най-ранните проучвания по темата е проведено през 1942 година. Тогава двама учени измерват пенисите на около 1500 мъже.

В същото време те решават да измерят пенисите не в изправено, а в спокойно състояние. За да направят това, те прилагат линийка от срамната кост към пениса. Тогава те откриват е нещо, което всеки мъж знае от личен опит – резултатите зависят и от други фактори, като например от температурата в стаята. Ако е студено, пенисите са по-къси.

През 1948 г. е проведено изследване от сексолога Алфред Кинси. Той заключва, че дължината на пениса на около 70% от мъжете е 14-16,5 см. Средната стойност е 15,77 см. За проучването Кинси изпратил около 18 хиляди покани на ученици от мъжки пол с искане да измерят пениса им. Около 3500 се съгласили и върнали отговора.

По-късно резултатите от това проучване бяха критикувани, тъй като участниците бяха почти изцяло бели мъже на колежанска възраст. Освен това получените резултати се различават от тези, получени при клиничните проучвания, с около 1-1,5 см. Вероятно мъжете просто са добавили няколко сантиметра от себе си.

Днес повечето учени са преместили измерването на пениса в клинична среда. Въпреки че този метод не е перфектен: ако пенисите се измерват в изправено състояние, мъжете чувстват психологически натиск и не могат да поддържат ерекция по време на измерването и не се проявява толкова, колкото обикновено.

В тази връзка, други учени помагат за поддържане на ерекцията на мъжете чрез инжектиране на течност в пениса им преди измерване. Но с този метод не е ясно дали дължината на пениса с изкуствено създадена ерекция съвпада с дължината му с естествена ерекция.

В наши дни много изследователи отново са склонни да измерват пениса в спокойно състояние, издърпвайки го и поставяйки линийка в пубиса. През 2015 г. изследователят Гордън Мюар заедно със своя екип анализира 20 проучвания, проведени с такъв метод, на който присъстват 15 500 мъже. Средната дължина на пениса е 13,11 см, т. е. значително по-малка от тази на Кинси, анализирана през 1948 година. Този метод също е критикуван, тъй като някои лекари издърпват пениса по-силно от другите.

През 2014 г. изследователят Дебора Хербеник установява, че дължината на мъжката гордост зависи и от степента на възбуда: „дължината на пениса се оказва по-дълга, когато ерекцията е възникнала от орални ласки, а не от стимулация със собствена ръка“.

Ето защо няма надеждни и недвусмислени данни за средната дължина на пениса и до днес. Има само индикативни данни, според които той варира от 12.7 до 14.22 см.

Въпросът за измервателната техника причинява най-голямо несъгласие между учените, въпреки че единната позиция тук би помогнала, за да се получат сравними резултати и да се използват, например, за разработване на по-удобни презервативи. Въпреки това несигурността все още преобладава в науката.

Мъжката зона