Как 4-годишният Уинтър влезе в битката с коронавируса?

Лайфстайл

Докато учените се надпреварват за разработка на антивирусно лечение срещу коронавирус, един малко вероятен герой от животинското царство може да се окаже полезен в това състезание, пише БГНЕС.

4-годишна лама на име Уинтър изглежда е тази, която може да поеме тежестта, в името на това, което се търси. След като ѝ били инжектирани безопасни версии на вирусите SARS и MERS, кръвните проби на Уинтър показали, че тя е реагирала чрез изработване на антитела. След това тя била инжектирана с протеин, присъстващ на повърхността на новия коронавирус, и също развила имунен отговор.

Изследването, проведено от учени от белгийския Център за медицинска биотехнология VIB-UGent и от Тексаския университет в Остин, е публикувано в списанието „Cell“, като Уинтър е в центъра на техните проучвания.

Антителата, извлечени от Уинтър, успели да неутрализират коронавирус в лабораторни експерименти, отбелязват авторите на изследването. Тези антитела изглеждат също способни да играят роля за защитата на носителя и неутрализирането на заплахата от вируса.

Професор Ксавие Селенс от VIB в Гент каза за АФП, че ламите и другите членове на семейството на камилите се отличават със създаването на стандартни антитела и по-малки антитела, с които учените могат по-лесно да работят.

“На пазара вече има лекарство, което идва от антитела на лама”, каза той, позовавайки се на caplacizumab, използван при тромбовидно нарушение на кръвта. Сега, според него, екипът му е на прага на поредния “голям пробив” в надпреварата за лечение, този път за хората, попаднали в клопката на пандемията от коронавирус.

„Нашата цел е да създадем антивирусно лечение, което да включва директно прилагане на тези антитела върху пациенти“, каза тя и добави, че първото тестване върху човешки пациенти може да започне „преди края на годината“.

Антитялото, извлечено от лама, е революционно за SARS-CoV-2, който причинява Ковид-19. То му пречи да проникне в клетките на гостоприемника и да зарази жертвата. „Това е важен пробив в борбата срещу Ковид-19“, каза Селенс.

А що се отнася до Уинтър, героят на деня, тя се пази на тайно място в Белгия.

“Извиняваме се на активистите за правата на животните”, казаха учените, “но трябва да направим всичко възможно да запазим ниски нивата ѝ на стрес”.

Мъжката зона