Йога и мъже – връзката възможна

Любопитно

Ако се смятате за твърде мъжествен, за да практикувате йога, ви предлагаме да помислите добре. Съществува схващане, че йогата е само за жени, но всъщност първите хора, практикували тази техника, са мъже.

Йогата е позната от повече от 5 хиляди години и е една от най-популярните форми на упражнения както за жени, така и за мъже. Тя подобрява гъвкавостта, силата и същевременно успокоява ума. Възприета е като типично женско занимание от хората, които не я разбират.

Йогата е перфектният вид дейност за мъжете, особено в момент, когато работата се е пренесла у дома, а фитнеса не е толкова лесно достъпен. Мъжката част предпочита силовите тренировки и такива за издръжливост като тичане, вдигане на тежести или колоездене. Те са полезни за здравето, но повтарящите се движения могат да доведат до стягане на мускулите и нервите.

Йогата е чудесен начин да подобрите своята гъвкавост и да разширите обхвата на нормалните си тренировки. Предотвратява нараняванията, спомага за оформянето на тялото и за баланса при всяко едно упражнение.

Освен това във фитнеса се набляга на изграждането и оформянето на по-големите и видими мускулни групи, което неглижира стабилизиращите мускули. В йога практиките участва всяко едно мускулче. В добавка упражненията за дишане и медитация, намаляват кръвното налягане и нивата на кортизол в тялото, което допринася за здраво сърце, здрав ум и здраво тяло.

Започнете с по-лесни пози, като “крава”, “куче, гледащо надолу”, “куче, гледащо нагоре” и “лодка”. Да, имената са странни, а самите пози още повече, но след като откриете ефекта от тях, ще забравите за всички стереотипи и ще съжалявате, че не сте ги практикували по-рано.

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.

Мъжката зона