„Изгубени на Еверест“ с премиера този четвъртък

Ти и Тя

National Geographic има дългогодишна традиция и задълбочена история на пътешествия до едно от местата с най-екстремни метеорологични условия на Земята, най-високия връх на света – Еверест, за да изследва, наблюдава и да разказва пленяващи и разтърсващи истории въпреки рисковете.

От 1933 г., когато списанието публикува история за прелитането над планината за първи път, до първия проект в района, подкрепен от National Geographic Society през 1948 г., и първото телевизионно излъчване на National Geographic през 1965 г., в което са включени първите кадри, заснети от Еверест, жълтата рамка в изследванията на планината остава ненадмината.

Продължавайки богата си история на изучаване на Еверест, чрез уникален достъп на изследователи, учени, фотографи и създатели на филми, този август National Geographic отново се отправя към върха и комбинира високопланински алпинизъм с история, разказана в кадри, в продукцията „Изгубени на Еверест“.

Филмът „Изгубени на Еверест“, който ще бъде излъчен премиерно на 06 август от 21 ч., разглежда една от най-озадачаващите изследователски мистерии: какво се е случило с Андрю „Санди“ Ървин и Джордж Мелъри, които изчезват на 08 юни 1924 г., докато изкачват планината? Уликите за разкриването на тази мистерия са замръзнали някъде там, в близост до върха на най-високата планина в света.

Специалната едночасова продукция е водена от журналиста, катерач и авантюрист Марк Синът, заедно с катерача, планинар и фотограф на National Geographic – Ренан Озтюрк. Към тях се присъединява екип от професионални катерачи, които имат общо над 100 години планинарски опит. Те се отправят на мисия да открият тялото на пионера в изкачването на Еверест Ървин, както и да разкрият мистерията, свързана с изчезването му, и да разберат кой е покорил успешно най-високата планина в света – постижение, което би променило историята на алпинизма.

Основната цел е да бъде открито тялото и апарата на Ървин (тялото на Мелъри е открито през 1999 г.), но участниците в експедицията ненадейно се озовават в ситуации, при които им се налага да се борят за живота си, докато изпълняват заданието, и се изправят лице в лице с тежки изпитания, като например:

  • Екстремни метеорологични условия: Екипът попада на ураганни ветрове със скорост над 150 километра в час, които отнасят палатките им и повалят катерачите само на сантиметри от пропастта на планината.
  • Пренаселеност: Силните ветрове и ниските температури ограничаватвремевия прозорец на изкачване до няколко критични дни. Това води до струпване на над 250 катерачи и в резултат е документиран един от най-смъртоносните сезони за катерене в историята.
  • Височинни заплахи: Изключително ниските температури в комбинация с височината, на която се намират, води до почти смъртоносни усложнения за двама членове на екипа. Един от операторите получава кръвни съсиреци в белите дробове, докато друг катерач претърпява лек удар. И двамата са принудени да напуснат планината, за да получат спешна медицинска помощ.

„Изгубени на Еверест“ включва невиждани досега зашеметяващи кадри, заснети с дронове, както и ново изследване на известния историк на Еверест Том Холзел, който използва най-съвременния компютърен софтуер за разкриване на фотографски детайли. Като част от експедицията, Озтюрк заснема изключително зрелищна и рядка 360-градусова панорамна снимка на Еверест, която е публикувана в списание National Geographic през 2019 г.

„Изгубени на Еверест“ е продуциран за National Geographic от Тайлър Рийс и Ренан Озтюрк, който е и режисьор, както и от Дрю Пули. Изпълнителни продуценти за National Geographic са Бенгт Андерсен и Алън Еърс, старши вицепрезидент на продукции и разработки.

Мъжката зона