Иновации на гръцкия остров Алонисос за премахване на пластмасовите бутилки

Интересно

На гръцкия остров Алонисос беше стартиран нов иновативен екологичен проект, в който питейната вода от крана се използва за решаване на проблема със замърсяването с пластмасови бутилки, съобщава ANA-MPA във връзка с BTA.

Разхождайки се по пътя на устойчивото развитие, община на Алонисос си сътрудничи с Егейска реббрирация с много предприятия в рамките на новия пилотен проект.

„През 2015 г. община на Алонисос проправи пътя за намаляване на използването на найлонови торбички в местните общности в цялата ни страна. Сега ни поставихме нова важна цел – рязко да намалим използването на пластмасови бутилки, което ще доведе до нови стандарти За стабилността на туристическите дестинации, кметът на Алонисос каза Петрос Вафинис.

Като част от инициативата на 22 от филтъра за обратна осмоза, те бяха инсталирани в къщи, училища, общински сгради, хотели и ресторанти. Целта на инициативата е да се намали използването на пластмасови бутилки и да направи заключения за разработването на нов иновативен модел, който може да се прилага на други гръцки острови.

В Гърция използването на бутилирана вода, особено през летните месеци, рязко увеличава използването на пластмаса и количеството отпадъци, с които много острови не са в състояние да се справят. Егейска база данни Rebreath отразява мащаба на проблема. От отпадъците, открити на морското дъно и плажовете, 25 процента е бутилирана вода – факт, който не остава незабелязан от посетителите в Гърция.

„Надяваме се, че алонисосът ще служи като пример за други острови“, заяви ръководителят на проекта от името на Егейско Ребреат Йоргос Сарелакос, „тъй като алонисосът е уникален пример в областта на превенцията на отпадъците чрез тези пилотни действия.“

Мъжката зона