Индийски учени откриха „идеалната бутилка“

Man’s World

Учени, инженери и производители на битова химия и храни почти сто години се опитват да създадат „идеалната бутилка“, от която максимално бързо се излива вода, напитки, олио, отделя се и последната капка сос, които полепват по стените. Усилията им сега са предимно за разработване на различни покрития, с които стените стават максимално хлъзгави.

Учени от Технологичния институт в Рурк, Индия, разкриха механизмите, управляващи образуването на мехури въздух в бутилките, когато се опитваме бързо да излеем течност от тях, и установиха как този процес може да стане максимално бърз, съобщи ТАСС.

„Нашият експеримент показа, че за всички видове бутилки има критичен ъгъл, при който течността изтича от тях максимално бързо. Съществуването му е свързано с начина, по който се образуват празните зони и мехурите в гърлото“, обясни Локеш Рохила, физик от ТУ в Рурк.

Експертът и колегите му проверили какво значение има формата на бутилката и на гърлото за скоростта, с която се излива течността. Те разкриха принципа на образуване на мехурите въздух при накланянето им със система за забавени снимки.

Наблюденията им показаха, че скоростта на изпразване на бутилките се увеличава, докато не бъде наклонена под ъгъл 20 градуса. След това тя почти не се променя. Учените обясняват явлението с поредица от формули.

Изчисленията показват, че най-силно на скоростта на движение на течността влияе формата на съда, а не вискозитетът и другите свойства на течността. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Физика на флуидите“.

Мъжката зона