Имат ли цигарите защитен ефект срещу коронавируса?

Ти и Тя

Никотинът може да има защитен ефект срещу заразяване с коронавирус, увериха френски учени, които ще започнат експерименти за превенция с помощта на никотинови пластири в болницата „Питие Салпетриер“ в Париж, предаде France-Presse.

Хипотезата е базирана върху малкия брай пушачи сред хоспитализираните с Ковид-19 пациенти. До тези заключения са стигнали авторите на няколко изследвания в целия свят и на ново френско изследване, обхванало 350 хоспитализирани пациенти с Ковид-19 и други 150 души с по-леки форми на болестта, които са консултирали лекари.

„Едва 5% от пациентите са пушачи, т. е. сред засегнатите от COVID-19 пациенти пушачите са 80 процента по-малко, отколкото сред общото население от същия пол и на същата възраст“, отбеляза ръководителят на изследването Захир Амура.

„Предполага се, че като се фиксира върху клетъчния рецептор, използван от коронавируса, никотинът му пречи да проникне в клетките и да се разпространи в организма“, поясни експертът Жан-Пиер Шанжьо от института „Пастьор“ и Колежа на Франция.

Мъжката зона