Има ли приятелство между мъж и жена?

Любопитно

Това е една от най-всеобхватните теми в човешките отношения. Колко романи са изписани, колко филми са интерпретирани, а колко красива поезия е написана в опит да обяснят това явление – приятелство между мъж и жена. Мисля, че няма да изненадам никого, ако кажа, че такова има! Но не между всеки мъж и всяка жена. Всичко, както и в любовта, е въпрос на лично усещане.

Всъщност няма никакво значение какъв е полът на онзи човек, който ви кара да се доверите на сляпо, само като ви погледне. Просто очите му излъчват надеждност, доверие, загриженост. Знаеш, че е той, че можеш да му кажеш какво те мъчи и той ще бъде насреща. С лека насмешка или сериозен заради поредната ти глупост ще откликне. Това е сърдечно усещане несвързано с любовта, но винаги е между двама.

Както има несподелена любов, има и несподелено приятелство. Но за разлика от в любовта, клин клин не избива. Напротив, забива все по-дълбоко с времето и накрая или ви ранява дълбоко или си проправя нежно път към дълбините на сърцето ви завинаги. Изобщо няма връзка с половете, има общо с едно свързване на чисто интелектуално ниво. Може двама души да са свръх интелигентни и пак да не си допаднат. А може и един учен да се сприятели с чистач на улицата. Защото и двамата се усещат със сърцата си.

Всички тези социални условности – професия, положение в обществото, пол, раса, сексуална ориентация… това са предразсъдъци. Ако убежденията, моралът, принципите и възгледите съвпадат, няма никакво значение името, дали е висок или нисък, дали другите го смятат за луд, глупав или неподходящ да ви е приятел. Вие вече сте го приели със сърцето си и то няма да го пусне, дори целият свят да твърди, че е грешно. Всеки от нас е имал такъв човек, а щастливците все още имат.

Усещането е като на магнит, намерил своя обект на привличане. Знаеш, намерил си мястото си до някого, невидима връв ви свързва и това няма абсолютно никаква връзка с половите органи, които носи. Единственият орган, който е важен за вас, ще е сърцето. И, разбира се, еднаквите убеждения. Един безпринципен човек, слаб, страхлив – той не може да бъде приятел никому. Не може да бъде приятел и на себе си.

В този смисъл един жалък човек, лишен от основите на своето възпитание и смелост да държи на някой друг, той също не може да бъде приятел никому. Тъй като в един момент ще разберете, че той ще е до вас за всеки празник, за масата, за почерпката или да прекара времето си с вас. Или, не дай си Боже, ако иска само да ви употреби. Но в решаващите моменти ще сте сами. Или с тези, които имат смелостта и достойнството да застанат до вас. Дали те са мъже или жени, какво значение има?

Нима сърцето има пол? Не, сърцето има принципи. И ако те съвпадат с вашите, вече сте намерили приятел. Но ако в първия момент усетите трептенето на влюбването, това впоследствие много трудно ще се промени в приятелство. Веднъж влюбен, човекът е друго животно.

Така че уверете се, че обектът на вашите желания има същите намерения, за да не се изгубите един друг по пътя на несподеленото приятелство/ любов. Как да се уверите? Просто поговорете открито. Няма нищо страшно, по-безболезнено е от страхливото мълчание и чудене. И е по-достойно. А достойнството е по-ценно от всички материални притежания. И ако не го носите в себе си, ако не е възпитано във вас, няма как да предизвикате уважение. И дори да изглежда, че в скъпите бижутерии не го продават, то то е всичко, което ви прави богат. И приятел. Както на жена, така и на мъж.

Цветина е запален фен на анимационните герои и в свободното си време обича да ги рисува. Играе баскетбол, бокс и футбол. Любознателна, весела и позитивна. Обича да чете и да пътува, като според нея двете са един вид синоними.

Мъжката зона