Играете ли шахмат?

Ти и Тя

Шахматът е логическа игра за двама души, която се играе върху квадратна дъска, разделена на 64 квадрата. 32 от тези квадратчета са бели, а останалите 32 – черни. Всеки играч разполага с еднакъв брой фигури – 8 пешки, 2 топа, 2 коня, 2 офицера, 1 дама (или популярно царица) и 1 цар.

Целта на играта е да се създаде такава ситуация, при която е пленен царят на противника. За да се постигне това, фигурите се местят по дъската по строго определени правила. Първи на ход са винаги белите.

Шахматът е игра, позната по целия свят от векове. Безспорно е доказано, че допринася за опознавателните умения, развива концентрацията, ангажира интуитивността, провокира интереса към новото и необятното.

Родината на шахмата е…

Съществуват много легенди и теории за произхода на играта, като за нейна родина най-често се споменават Персия и Китай. Все пак учените събират достатъчно доказателства, че шахмата се заражда в периода III-VI век от н. е. в Индия.

Игра за четирима?

Да, в първоначалния си вариант шахмата се играел от четирима души. На дъската се разполагали четири комплекта фигури, след което хвърляне на зар определял кой ще направи първия ход.

Най-слабата фигура

Първоначално фигурата на царицата (от персийски думата се превежда и като „везир“ или „съветник“) можела да се мести само с едно квадратче по диагонал. Но времето минавало, правилата се променяли – от Индия играта проникнала в Персия, а там ролята на Царицата се увеличила съществено.

Още любопитни факти за шахмата вижте в електронното списание © 10-те най.

Мъжката зона