Hyundai демонстрира „катереща се“ кола

Лайфстайл

Южнокорейският автопроизводител Hyundai показа на изложението за електроника в Лас Вегас прототип на кола, която може да се движи и да се изкачва на всякакъв терен. За целта концептуалният модел Elevate разполага с колела, които се разгъват и могат да преодолеят всяка изпречила се пред тях неравност.

Hyundai Elevate прилича на механичен паяк, който може да ви помогне при земетресение или цунами. Може да се използва и при по-конвенционални градски инциденти като катастрофи.

„Идеята на нашия прототип е дали може да се помогне на човек, попаднал например в снежен капан с автомобила си. Той трудно може да се измъкне, ако предната врата е блокирана. Опитахме се да включим всеки подобен сценарий в градски условия, но и на офроуд терени. Смятаме, че нашият концерт може да се използва на 95% от терена на Земята. Това е и нашата цел“, споделя Дейвид Байрън – дизайнер на концепта Elevate.

Шасито на Hyundai Elevate може да се отделя от разгъващите се колела, което позволява различните му части да се използват за различни цели. Пълен мащаб на роботизираната кола показва, че тя има два начина на придвижване – подобно на бозайниците и на влечугите, което ѝ позволява да се движи във всяка посока.

Засега перспективата за серийно производство на прототипа изглежда далечна, тъй като предстои още много работа по усъвършенстването на приложенията.

Мъжката зона