Грижовен баща = ревнив съпруг

Любопитно

Международно изследване разкри, че бащите, които посвещават повече време и пари на децата си, са по-ревниви, когато партньорката им изневери, в сравнение с бащите, които не участват толкова в отглеждането на наследниците си, съобщи Phys. org.

Учените, ръководени от специалисти от университета на Калифорния, са работили с 1048 мъже и жени от 11 популации от цял свят, включително от градски райони в САЩ, Индия, Япония. Докато предишни изследвания са се фокусирали върху разликите между двата пола, те са проучили културни различия, сред които и участието на бащите в отглеждането на децата.

„Основното откритие сред различните популации, които обхванахме, беше, че колкото повече инвестират бащите в децата си, толкова по-ревниви са те, ако съпругата или партньорката им прави секс с някой извън връзката“, каза д-р Джеф Кушник, антрополог от Австралийския национален университет.

Учените са дали на респондентите различни сценарии за изневяра и са поискали да оценят чувствата си по петточкова скала.

„Независимо дали човек живее в малко село в Индонезия или в шумния Лос Анджелис, нормите за сексуалността и бащинството могат да се отразят много върху изпитваната ревност, когато човек бъде предаден от партньорката си“.

Мъжете се грижат по-малко за децата си в обществата, в които доминират жените, като в матрилинейните системи, където родът се продължава от дъщерите. Бащите в такива общества не са толкова ревниви.

Мъжката зона