ФИФА: Как се промени играта между 1994 и 2020?

Ти и Тя

ФИФА 94 – така започва всичко през 1993 г., когато на пазара излиза първата версия на супер популярната днес игра. Това разминаване в годините не е някаква грешка, а по-скоро запазена марка на играта. Традиционно числото в името на играта е на годината, след тази на издаването. Това е едно от малкото неща, които не са се променили и до днес. Независимо дали сте заклет геймър, или не докосвате мишката и конзолата, сигурни сме, че сте чували за ФИФА, защото няма човек, който да не е. Близо 30 години играта заема челни позиции във всички геймърски класации и това съвсем не е случайно.

Изцяло посветена на футбола, тази игра предвещава сериозен успех още от самото си появяване, но дори създателите на играта, в лицето на канадската компания Electronic Arts, може би не са очаквали това, което се случи и се случва и до днес. А именно – целият свят буквално да полудее по тяхното творение. Още в първите месеци след своето пускане ФИФА 94 носи на компанията големи печалби. Днес потребителите на играта са милиони по целия свят. Дори самите професионални футболисти често споделят в интервюта, че се възползват от възможностите на ФИФА, за да “тренират” на екрана.

ФИФА 94 – един истински виртуален феномен

Играта бързо завладява геймъри от целия свят, благодарение на своята иновативна визия и разнообразни режими. Още в първата версия на разположение на потребителите има 48 отбора, сред които и България. И въпреки че играчите не са с истинските си имена, поради липса на разрешение от ФИФА (Международна футболна федерация) и УЕФА (Съюзът на европейските футболни асоциации), интересът е огромен. Но това е само началото…

Всяка следваща версия на ФИФА има подобрения, които естествено привличат все повече и повече потребителите на играта. Усъвършенстването ѝ е изключително бързо и така ФИФА 07 съдържа 510 отбора в 27 лиги от 20 държави и повече от 10 000 лицензирани играчи, както и 51 от уникалните стадиони по света. Само преди няколко години компютърната игра се сдоби с два важни и престижни лиценза, а именно за Шампионска лига на УЕФА и за Лига Европа, които дотогава не присъстваха в нея. Какво развитие само! Днес визията е брилянтна, а бързината, контролата и възможностите на играчите в нея – безкрайни.

ФИФА 21 – последното бижу в “колекцията”

28-ата версия на играта, а именно – ФИФА 21, вече на разположение на фенове. От EA наричат ФИФА 21 играта с „най-интелигентен ФИФА геймплей досега“. Компанията нееднократно обяви, че с тази версия те се стремят към това да дадат на играчите повече контрол и креативност. Във ФИФА 21 може да забравите за менютата за фитнес и тренировки, защото формата на играчите няма да се поддържа повече от играещия. В следващите няколко реда ще отделим нужното внимание на новостите във ФИФА 21, които милиони потребители по света очакват с нетърпение:

  • Аgіlе Drіbblіng – тази новост предлага на потребителите нoв нaчин зa ĸoнтpoлиpaнe нa тoпĸaтa, c осезаемо по-бъpзa paбoтa нa ĸpaĸaтa;
  • Роѕіtіоnіng Реrѕоnаlіtу ще ви осигури по по-добра видимост при пoзициoниpaнeтo както при атаките, така и за защитата. Цeлтa на тази функция е играчите, управлявани от компютър, да се намират там, където отборът има нужда от тях в конкретната ситуация;
  • Сrеаtіvе Runѕ пък e механизъм, с ĸoйтo ще имате по-голям ĸoнтpoл нaд нaпaдaтeлитe чpeз нacoчeни пacoвe и нacoĸи зa пoзициoниpaнeтo.

Ако досега сте си мислили, че нищо в играта не може да стане по-реалистично, то ФИФА 21 определено ще ви изненада. Борбите за топка ще са именно такива. Ще ставате свидетели на много по-малко хаотични и нереалистични случки. Промени ще има много, но за да разберете повече за всяка от тях, силно ви препоръчваме да се сдобиете още сега с най-новото попълнение към поредицата на ФИФА и да сте сред първите, които ще научат какво предлага EA на феновете.

Изграждането на империя съвсем не е лесно, но ФИФА определено са го направили и днес това е най-играната спортна игра в света. Компанията, стояща зад създаването на ФИФА, нееднократно е демонстрирала, че се вслушва в отзивите на своите потребители. Много от промените са продиктувани именно от обратната връзка, която играещите дават. Създателите на играта определено знаят как да задържат потребителския интерес и да влияят на спортната сфера, така че да се превърне в неизменна част от арсенала, както на всеки футболист, така и на всеки футболен запалянко.

Икономист по образование и журналист по призвание. Фен на мощните мотори и бързите коли. Работил е в някои от най-големите електронни медии у нас. Слуша рок и не крие, че сред любимите му банди са The Struts, Sonic Youth и Soundgarden.

Мъжката зона