Фантастът Дийн Кунц пророкувал епидемията още през 1981 година

Любопитно

Американският писател-фантаст Дийн Кунц е пророкувал избухването на епидемията от коронавирус още преди близо 40 години. За това съобщиха негови фенове и търсачи на конспирации в социалните мрежи.

В романа му „Очите на мрака“, написан в далечната 1981 година, се разказва за създаването на нов вирус от китайска военна лаборатория. Той е наречен „Ухан-400“ и е описан като перфектното биологично оръжие, което унищожава мозъка на носителите. Както знаем, именно китайския град Ухан стана огнище на новия коронавирус.

В книгата си Дийн Кунц описва събитията, които се случват през далечната тогава 2020 година. Според сюжета на трилъра, вирусът е създаден в лабораторни условия и е използван за унищожението на цели страни и разрушава мозъка на своите носители. На практика вирусът е биологично оръжие.

Разказва се за китайски учен, на име Ли Чен, който отива в Съединените щати с дискета, която съдържа запис за ново опасно биологично оръжие на Китай. То е наречено „Ухан-400“, защото е разработено в лаборатории, намиращи се близо до град Ухан. Всичко това научаваме от устата на един от героите в романа на Кунц.

Главна героиня в романа започва собствено разследване, за да разбере мъртъв, или жив е нейният син, от когото жената получава тайнствени съобщения. По време на издирването тя попада във военен завод, където всъщност синът ѝ е бил заразен от микроорганизми, създадени по изкуствен път в изследователски център близо до Ухан.

„Ухан-400“ е съвършено оръжие. То въздейства само на хората. Нито едно друго живо същество не може да бъде поразено от него. Подобно на сифилиса, и „Ухан-400“ не може да оцелее вън от носителя си. А когато носителят му умира, „Ухан-400“ изчезва със спадането на температурата до 30 градуса. , се казва в книгата на Кунц. В романа се отбелязва, че вирусът „Ухан-400“ може да бъде използван за унищожението на цели държави. Въздействието му е особено пагубно за мозъка.

За романа на Кунц и предсказанието в него за коронавируса, пръв се сеща собственикът на книжарница в Хонг Конг – Алберт Ван. Той коментира факта, че около Ухан са концентрирани няколко научно-изследователски института по микробиология и вирусология.

„Умен и проницателен писател като Кунц е знаел това и използвайки това малко късче информация, е създал история със съвсем реалистичен развой“, отбелязва Алберт Ван. Британският писател Пол Френч, специалист по Китай, твърди в британската преса, че има голям обем данни, че китайците са разработвали биологично оръжие още през Втората световна война.

„И японците са провеждали в Китай изследвания в областта на химическото оръжие, които някои свързват с т. нар. Отряд 731 – група военни, които са практикували опити с живи хора в Северен Китай. Те признават, че са съхранявали такива химически оръжия точно в Ухан“, подчертава Френч.

Към това схващане се присъединява и издателят Пит Спариер, който смята, че Кунц е имал известна информация още през 80-те години на миналия век и фантазията му я е е „доразвила“.

Мъжката зона