Електрическият ID.3 на Volkswagen с дебют на автомобилното изложение във Франкфурт

Man’s World

Volkswagen ще представи първия си изцяло електрически автомобил ID.3 на Международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт. Базовата му цена ще бъде под 30 000 евро. ID.3 има потенциал да въведе нова ера на широкомащабно електрически мобилно производство, пише в официалния си сайт автомобилният гигант.

„ID.3 е първият електромобил в света изцяло без въглероден диоксид. Следователно, той поставя своя знак: за иновативни технологии, за свобода на индивидуалната мобилност и за опазване на климата“, поясни на изложението Ралф Брандщетер, главен оперативен директор на сектора за леки автомобили на марката. „На международното изложение (12 до 22 септември) ID.3 ще бъде придружен от още два електрически модела на Volkswagen: най-новото поколение на също така премиерното e-up! и сегашния e-Golf. Това са три превозни средства с нулеви емисии за днес и утре“, пише сайтът на компанията.

Volkswagen ще представи и други концептуални автомобили в рамките на изложението.

„Тези превозни средства ще слеят настоящето с бъдещето и ще поставят марката за леки автомобили Volkswagen и автомобилната мобилност в нова ера“, пише сайтът.

Новият дизайн на ID.3 се основава на модулната матрица за електрическо задвижване (MEB), разработена от Volkswagen. В средата на май компанията успешно стартира предварителната фаза на ID.3 – ексклузивно специално издание, ограничено до 30 000 автомобила, с пълен набор от функции.

ID.3 1ST ще се предлага със средния размер на трите налични размера на батерията, а доставките са планирани да започнат в средата на 2020 г. Базовата цена за този модел ще бъде не повече от 40 000 евро. Тази цена ще включва до 2000 кВтч електроенергия за една година след деня на първоначалната регистрация на автомобила.

Батерията в ID.3 1ST е с капацитет 58 кВтч. Тази батерия ще доставя енергия на електродвигателя със 107 кВт и ще даде максимална скорост от 160 км/ч и обхват до 420 километра (WLTP). ID.3 ще се предлага и с батерия с мощност 45 кВтч или 77 кВтч. ID.3 с 45-кВтч батерия ще може да измине до 330 километра (WLTP) с едно зареждане на батерията. Изберете 77-кВтч вариант и обхватът се увеличава до 550 километра (WLTP).

Мъжката зона