Експертите категорични: Жените на 21 век хъркат повече от мъжете

Man’s World

Доскоро се смяташе, че мъжете са тези, които най-често нарушават тишината в брачното легло с хъркане. Но последно проучване установи, че представителките на нежния пол хъркат по-често от мачовците, пише в. „Daily Mail“.

Според проучването 34% от дамите в млада възраст хъркат тежко най-малко три пъти седмично. Този процент при мъжете се оказа 31%. Експерти отдават увеличеното хъркане при жените на редица фактори. Сред тях те посочват затлъстяването, повишената консумация на алкохол и употребата на електронни цигари.

Според специалиста Бик Котеча досега се считаше, че жените натрупват тлъстини благодарение на естрогена, предимно в областта на бедрата, таза и ханша. Но новите изследвания показват, че подобни запаси все по-често се оформят и в областта на врата. Това от своя страна предизвиква натиск върху въздухопроводите и затруднено дишане, водещо до хъркане.

Има тенденция жените да пият все по-големи количества алкохол през последните 30-40 години. А алкохолът е мускулен релаксант и тъканите в гърлото се отпускат, което също предизвиква хъркане. Пушенето на обикновени и електронни цигари е доста разпространено сред представителките на нежния пол и може да предизвика възпаление на горните дихателни пътища със същия ефект.

Мъжката зона