Експерти настояват: Опреснителен курс за шофьорите над определена възраст

Лайфстайл

Опреснителен курс за шофьорите над определена възраст при подновяване на шофьорската книжка, както и продължаващо обучение за всички водачи предлагат от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Това ли е начинът да се справим с войната по пътищата? Темата в Сутрешния блок на БНТ коментираха Йонко Иванов – председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка и Илия Тодоров от Асоциация на пострадали при пътно-транспортни произшествия.

Нашите предложения засягат т. нар. фазово обучение от 0 до 100 – в някои модерни европейски държави още при самото раждане на детето се подарява кошчето за превоз в автомобил, това у нас трудно би се постигнало, но подготовката не бива да се разглежда като рестрикция към хора в определена възраст, обясни
Йонко Иванов.

Голяма част от възрастните шофьори не са имали възможност да шофират по магистрали, а и са с доста остарял автопарк, заяви Иванов.

С младите хора се работи много трудно, доста често идват употребили алкохол или наркотици младежи. Момичетата са по-смели и по-бързо се обучават, отколкото момчетата, допълни Иванов.

Според Илия Тодоров мерки като опреснителен курс за шофьори над определена възраст ще дадат траен ефект да излезем от последните места в Европа по безопасност и брой ранени и загинали при катастрофи.

Това няма да стане бързо, но ще даде траен ефект, а не тези „кърпежи“ на Закона за движение по пътищата. Статистиката на „Пътна полиция“ показва, че над 50% от загиналите пешеходци са хора над 65-годишна възраст, явно има някаква причина това да се случва, каза Илия Тодоров.

Мъжката зона