Доказано: хората, които пътуват, са по-щастливи

Любопитно

Хората, които нямат търпение да пътуват след края на пандемията, вече имат и научна подкрепа за стремежите си, писа електронното издание „MedicalXpress“.

Изследване на специалист от университета на щата Вашингтон, публикувано в списание „Туристически анализи“, сочи, че хората, които пътуват редовно, са по-щастливи от хората, които изобщо не пътуват.

Бамбу Чън, преподавател в училището по туристически мениджмънт в университета провел изследване, за да установи защо някои хора пътуват по-често от други и дали пътуванията и опитът като туристи влияе върху щастието и благосъстоянието.

Резултатите от изследването му сочат, че хората, които обръщат повече внимание на туристическа информация и често обсъждат плановете си за пътуване с приятели по-често и редовно ходят на ваканции от хората, които не мислят постоянно за следващото си пътешествие.

Участниците в проучването, които редовно пътуват на повече от сто и петдесет километра от дома си, са с около 7 процента по-щастливи от хората, които рядко или изобщо не се отдалечават от домовете си.

„Работата, семейният живот и приятелите имат най-значима роля в общото описание на благосъстоянието, но опитът от пътешествията има малък, но значим ефект върху самооценката за удовлетвореност от живота“, казва Чън. „Това илюстрира значението на това да можеш да се откъснеш от рутината и да опиташ нови неща“, каза той.

Мъжката зона